Nisam radikalniji od Dodika; odluka Ustavnog suda biće provedena, ja je poštujem

Nisam bio pretjerano veliki zagovornik referenduma, ali kada je odluka bila donesena, onda sam čvrsto stao iza toga da se on treba održati. Mislim da je to bio jedan nepotreban eksperiment sedam dana pred izbore i da bi bilo daleko bolje da se desio poslije izbora. No, mislim da RS ima pravo na referendum i ne vidim zašto se uopšte tolika galama digla, poručio je u Dnevniku TV1 član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Razgovor prenosimo u cjelini:

TV1: Za sutra je zakazan referendum. Pitanje za početak – ostajete pri odluci da sutra izlazite na referendum?

IVANIĆ: Sasvim sigurno – da.

TV1: Kakav će, prema Vašem mišljenju, biti odziv?

IVANIĆ: Vidjećemo. Ja ipak očekujem da će odziv sasvim pristojan. Ne očekujem da će biti spektakularan, u smislu da će biti ogromni procenti, ali očekujem da će biti sasvim pristojan, jer su dignute tenzije i napravljene su emocije. Da je to išlo malo mirnije, da nije bilo ovoliko galame, veliko je pitanje kako bi prošlo, ali s obzirom na tenzije koje su se digle na ovaku polarizaciju u cjelini, siguran sam da će izlaznost biti sasvim pristojna. Ono što hoću da kažem jeste da se nadam da će građani shvatiti za potrebu da se ne umore na taj dan, nego da za sedam dana izađu na lokalne izbore još u većem broju i iskažu svoju političku volju.

ivanic-slika-2

TV1: Šta je prema Vađem mišljenju važnije – 25. septembar ili 2. oktobar?

IVANIĆ: Sa referendumom ili bez referenduma, jasno je svima da će 9. januar ostati praznik u RS. Pitanje je samo da li će se promijeniti naziv ili da li će se eventualno ostaviti mogućnost onima koji ne žele da ga slave, da ga ne moraju slaviti, ako imaju privatnu firmu, pa žele taj dan da rade. Ishod referenduma je, dakle, samo da to potvrdi, a to se moglo znati i sa i bez referenduma. Mislim da su za stabilnost RS mnogo važniji lokalni izbori.

TV1: Čemu služi referendum?

IVANIĆ: Nisam bio pretjerano veliki zagovornik referenduma, ali kada je odluka bila donesena, onda sam čvrsto stao iza toga da se on treba održati. Mislim da je to bio jedan nepotreban eksperiment sedam dana pred izbore i da bi bilo daleko bolje da se desio poslije izbora. No, mislim da RS ima pravo na referendum i ne vidim zašto se uopšte tolika galama digla.

Evidentno je da je u startu vlast željela da iskoristi za kampanju. Poželjno očekivanje je bilo da mi iz opozicije kažemo “ne” i onda da se nastavi ta priča kako smo mi Bakirovi Srbi koji slušaju samo Bakira. Mi smo onda vrlo jasno rekli “Jeste li tražili podršku? Evo vam je, daćemo vam podršku, idite na referendum, ali to za nas nije toliko dominantna tema”.

TV1: Je li u međuvremenu postala, zbog reakcija iz FBiH?

IVANIĆ: Naravno da jeste, jer je krenulo inaćenje. Jednim dijelom zbog međunarodnih institucija, koje su toliku pažnju posvetile ovome. Ne mislim zbog straha od samog pitanja, koliko zbog straha od nekih drugih potencijalnih referenduma o nezavisnosti, Dodikove priče da će to biti 2018. godine… Nema od tih referenduma ništa, jer ne postoje nikakvi politički uslovi za to i referendumi takve vrste sigurno se neće desiti, iz mog vidokruga, u narednih nekoliko godina, a šta će biti poslije toga, o tome ne mogu da govorim, a ni sam ne znam, vjerovatno neću biti politički aktivan tada, ako ih uopšte i bude.

Mislim da je bezrazložno napravljen strah od toga, usmjeto da se pustilo da se čuje jedno elementarno pitanje, a znalo se da će se Zakon promijeniti, to je davno rečeno, i da će se provesti odluka Ustavnog suda BiH, s tim da to provođenje ne znači da će svi biti srećni načinom na koji će se to provesti, ali će se provesti.

Kad to kažem, mislim prije svega na političke faktore u FBiH. Možda će se zvati dan državnosti RS ili dan samostalnosti ili nešto slično, a u Zakonu će vjerovatno stajati, vidim da vlast insistira na tome, da ne moraju svi da ga slave, oni koji neće, mogu da rade.

TV1: Na početku ste kazali kako definitivno izlazite na referendum. Kakvu poruku šaljete ako, kao član državnog Predsjedništva, ne poštujete odluke Ustavnog suda BiH?

IVANIĆ: Opet kažem, odluka Ustavnog suda će biti provedena. Ko kaže da je ne poštujem?

TV1: Sutra neće biti provedena.

IVANIĆ: Ali će biti već 11. oktobra i najavljeno je prije toga. Dakle, mislim da je to teza “ili – ili” koja u stvarnom životu ne postoji.

TV1: Ustavni sud je zabranio održavanje referenduma?

IVANIĆ: Pa jeste zabranio, zato što on ima svoje viđenje. Opet, u momentu kada je zabranjivao, nije imao stav sa kojim je Kolegiji NSRS nedavno izašao. Kolegiji NSRS jasno je rekao da traži od Vlade RS da pripremi prijedlog zakona o izmjeni Zakona. Prema tome, to će se desiti.

TV1: Je li priča o referendumu, tenzije koje su se generalno digle u BiH, pominjanje rata, tek predizborna kampanja ili nešto drugo?

IVANIĆ: Ne bih rekao. Mislim da iza ovoga stoje puno dublje razlike. Jasno je da će SDA i SBB pobijediti u FBiH, to je barem moje mišljenje. Jasno je da će HDZ BiH biti dominantan unutar hrvatskog naroda, kao što je jasno da će u RS biti pola – pola. Mislim da smo mi iz opozicije uspjeli da preduprijedimo taj osjećaj da je referendum samo SNSD-ova stvar. To je nešto što su oni očekivali kao prednost, a mi smo uspjeli da to eliminišemo.

Dakle, nije to to. Ako pokušate malo da uđete u logiku srpskog naroda, onda morate shvatiti činjenicu da su apelacije iz SDA išle za tim da se prvo ukine grb, da se ukine himna, sad se ukida Dan RS i sasvim je jasan bio strah da je sljedeći potez da se RS ukine. Dakle, postoji jedna politička koncepcija koja nema veze sa izborima. Naravno, kada to tako dobijete, odgovor sa druge strane je “E, ne može”.

Moj stav je bio da se može vratiti himna “Bože pravde”, ne u smislu da bude himna, već da bude svečana pjesma i to ne RS, nego srpskog naroda u RS. Dakle, ograničena, da srpski narod ima pravo da je sluša ako želi i da to niko ne treba zabraniti, a da himna ostane ova koja je sada, koja je neutralna i prihvatljiva sa stanovišta Ustavnog suda BiH.

Moje upozorenje je da ako nastavimo da se inatimo, imaćemo sve gore situacije. Moj poziv, prije svega, Bakiru Izetbegoviću je da zaista prestane da se igra sa ovakvim apelacijama i stvaranjem ovih tenzija. Možda kratkoročno nešto i dobije, ali će dugoročno izgubiti. Nemoguće je na silu tjerati jednu stranu da saginje glavu, da se povija, nema za tim potrebe. Vrlo jednostavno smo sve ove stvari mogli riješiti u normalnom dijalogu. Ali, očito je da dijalog nikom ne odgovara. Ovdje se ide samo na varijantu “ili sam pobjednik i da je druga strana gubitnik”.

ivanic-slika-3

TV1: Hoće li tjeranje inata i sa jedne i sa druge strane prestati nakon izbora 2. oktobra?

IVANIĆ: Nisam potpuno siguran. Volio bih da hoće, ali pošto mislim da ovo nije direktno vezano za izbore, mislim da neće. Stičem utisak iz rječnika i govora da su lideri iz reda bošnjačkog naroda doživjeli međunarodnu podršku i povodom popisa i povodom priče o odlukama Ustavnog suda BiH kao jasan znak da su oni u pravu.

Mislim da ćemo u narednim mjesecima imati jako puno inicijativa koje će dolaziti sa te strane, koje mogu biti problematične, jer postoji osjećaj da će imati podršku. To su dugoročne posljedica koje mogu izazvati vrlo ozbiljne probleme. Da je postojala neka konkretna odluka kojom se ugrožava postojeće ustavno uređenje BiH, ja bih razumio intervenciju međunarodnih institucija. Ovdje toga nije bilo. Možda je neko htio, ali konkretno nije bilo takve vrste stvari. Zaista ne razumijem zašto je svemu ovome tolika tenzija data. Kao da se, na neki način, podleglo pod atmosferu koja se bila kreirala, što je potpuno nepotrebno.

Ponoviću, nema drugih referenduma. Ja nikada neću ići ni u kakve avanturizme, podržavati avanturizme, a avanturizam bi bio referendum o nezavisnosti. To neće dobiti podršku.

TV1: Je li ovaj referendum avanturizam?

IVANIĆ: Kakav može biti? U pitanju je obilježavanje jednog dana, koji je, na neki način jako bitan Srbima. Kakva je to opasnost? Šta može od posljedica biti opasnost? Pogotovo nakon odluke Kolegija NSRS da se zatraži izmjena Zakona i nakon jučerašnjeg stava predsjednika NSRS da će u tome biti formulacije koje neće tjerati druge da ga obilježavaju, ako ne žele.

TV1: Kazali ste da se stiče utisak da su međunarodne institucije stale na stranu bošnjačkih političara.

IVANIĆ: Stiče se utisak da su podržali, prije svega, Bakira Izetbegovića i dali mu prostor da sa ovim stvarima nastavi u budućem vremenu.

TV1: OHR međutim nije reagovaro, iako je bošnjačka strana to vrlo jasno i decidno tražila. Međutim, jučerašnja izjava visokog predstavnika Valentina Incka je da su sankcije zbog održavanja referenduma ipak moguće. Vjerujete li da će ih biti?

IVANIĆ: Ja ih ne bih sugerisao, pogotovo ako se Zakon provede. Ako oni uvedu neku vrstu sankcije, pogotovo ako to urade prije izbora, oni će uraditi ono što je ovim slučajem Izetbegović uradio – vratiće Dodika u život samo još više.

Mi iz opozicije smo bili nametnuli teme ekonomije, korupcije i svega. Apelacijom i pričom, sve je vraćeno na potpuno drugi kolosijek i jedini koji je iz toga izvukao neku vrstu koristi je Dodik. Eventualnim kažnjavanjem prije izbora ili uvođenjem nekih sankcija, a ja ne mislim da će tu biti išta dramatično – vjerovatno zamrzavanje ličnih računa ili nešto slično u inostranstvu, to će samo biti dodatni vjetar u leđa i svim tim potezima će se samo ojačati Dodik.

Poslije 11. ako se provede Zakon i provede odluka na način koji je prihvatljiv Srbima, da se razumijemo, onda ne vidim razlog za kažnjavanje.

TV1: Može li biti odluka koja je prihvatljiva i Srbima i Bošnjacima u RS?

IVANIĆ: Ako je to ovo što se vuče, da će to ostati, dodati se neka riječ, i da će ostati praznik, a da stoji da oni koji ne žele da ga slave, ne moraju da ga slave, da nije za njih obavezan neradni dan, ja ne vidim šta je onda problem.

TV1: Je li Savez za promjene izašao slabiji ili jači nakon cijele priče o referendumu i odnosa FBiH i RS?

IVANIĆ: Mi smo tražili da referendum ne bude pred izbore. Zakazivanjem sedam dana prije izbora bilo je jasno da se on hoće iskoristiti u predizborne svrhe. Vlast koja ga je zakazala, vjerovala je da će time dobiti. Vjerovatno je njihovo poželjno očekivanje bilo da mi budemo protiv. Ne, mi smo rekli da ćemo podržati njihov stav, iako mislimo da je i zbog samog Dana RS, 9. januara, daleko bolje bilo da je to urađeno poslije izbora. Time smo spriječili priču o braniocima srpstva i onima koji su izdajnici. Pokazalo se da se tim rječnikom ne može upotrijebiti ta vrsta argumentacije.

Mislim da smo time značajno spriječili manipulaciju izborima, koja se sasvim evidentno mogla desiti. Mi smo, bez obzira na sve, vodili jaku kampanju za lokalne izbore i očekujem da ćemo sasvim solidno proći na lokalnim izborima, što pokazuje da iz svega nismo izašli slabiji.

Znate li šta je jedina realna posljedica, ne bih rekao referenduma, nego same apelacije i ukidanja? Objektivno, kao da ispada da jedna razumna politika koju je Savez za promjene vodio, nije potrebana. Ispada da, kako bih rekao, svjesno ili nesvjesno, svim ovim potezima Dodik ojača Izetbegovića, a Izetbegović ojača Dodika. Da li to oni rade u dogovoru, ne bih rekao, ali kao da jedan drugog trebaju, kao da nema nikakve druge teme, kao da je jedna razumna politika iz srpskog naroda koju Savez za promjene vodio višak.

Mi nećemo od toga odustati, nastavićemo da vodimo razumnu politiku. Savez za promjene svojim potezom nije isprovocirao nijednu krizu, ali Savez za promjene i ja lično, imamo pravo da reagujemo kada neko drugi isprovocira. Ne možemo mi jedini ostati razumni, a svi drugi nerazumni. Šta smo onda? Onda smo žestoki naivci!

TV1: Šta kažete na, u posljednje vrijeme, česte tvrdnje da ste postali radikalniji od Dodika?

IVANIĆ: Ne, nisam radikalniji.

TV1: Doživljavate li sebe kao takvog?

IVANIĆ: Apsolutno ne. Ali ja sam čovjek koji predstavlja srpski narod i kada neko dotakne pitanje ponosa, logično je da ja na to odgovorim. Zaista ne mogu da razumijem da li je neko od mene očekivao da sada kažem: “Neću izaći na referendum i 9. januar ne treba da bude Dan RS”. Sasvim sigurno je da ja to ne mogu niti bih htio reći, prvenstveno jer mislim da to nije u interesu naroda kojeg predstavljam u zajedničkim institucijama, a ponoviću još jednom, nisam isprovocirao nijedan problem, ne samo ove dvije godine koliko sam u Predsjedništvu BiH, nego i ranije. Nađite jednu stvar koja je proizvela ovakvu krizu zato što sam ja nešto uradio. Nećete moći. Ako nađete, spreman sam da dođem i odgovaram na to pitanje. Kada imam reakciju, ona je izazvana nekim drugim.

TV1: Kao posljednja, kada ste u Predsjedništvu stopirali objavu rezultata popisa?

IVANIĆ: Nisam ja mogao ništa stopirati. Predsjedništvo nije moglo to. Rekao sam da nakon dogovora koji smo imali, koji opet nisam ja prekršio, nego moje kolege, moraju znati da mora biti reakcija. Je li imamo dogovor? Ako ga imamo i ja slažem, onda me kritikujte, ali ako neko drugi napravi potez drugačiji od dogovora…

TV1: Tada ste rekli da ste za odluku saznali iz medija, a ne od kolega?

IVANIĆ: Pa jesam.

ivanic-slika-4

TV1: Za kraj pitanje – Banjaluka. Ko će pobijediti – Savez za promjene ili SNSD?

IVANIĆ: Mislim da je u banjaluci takav odnos snaga da će odlučivati dvije, tri hiljade glasača. Iskreno, mislim da će ovaj put pobijediti Čavić. Ne govorim to samo zato što sam u opoziciji. On djeluje puno energičniji, sa jasnijom vizijom, ima puno više snage u sebi.

Radojičić vodi neku mrtvu kampanju. To je vjerovatno strategija da se umrtvi kampanja, jer takva kampanja odgovara vlasti. Tu nema energije ni snage. Kada pogledate sve to što se dešava, jedino kada dođe Dodik, imate posjete i skupove. Kada su oni sami, kao da se ništa ne događa. Kada je Radojičić sam, nema nekog ambijenta, mirisa, snage. Mislim da njega jako puno košta to što je zadnje dvije godine samo ćutao, igrajući na varijantu da je malo drugačiji od Dodika. Onda nakon tog dvogodišnjeg ćutanja, prihvatio je da bude njegov kandidat za izbore u Banjaluci. Uvjeren sam da će tu platiti cijenu.

Generalno, izbori će biti “pola – pola”. Neće biti apsolutnog pobjednika. Mislim da je to jako značajno i pokazuje da u RS zaista imate demokratiju. Imate dvije strukture koje o stvarima unutar RS misle različito, a o interesima Republike, neću reći identično, ali slično, sa vrlo značajnim razlikama u metodama kako ciljeve treba ostvariti.

TV1: Jesmo li u ovom trenutku bliže ujedinjenoj Evropi ili razjedinjenoj BiH?

IVANIĆ: Izuzetno je značajno što ćemo dobiti upitnik. Nadam se da će nas upitnikom evropske institucije natjerati da se bavimo tim stvarima. Nadam se da će stvari, koje su nas opterećavale u proteklom periodu, a koje su drugi izazvali, ponavljam ne ja, skrenuti sa nepotrebnih sukoba. O 9. januaru ćemo različito misliti, on će uvijek biti neprihvatljiv Bošnjacima, a biti vrlo značajan Srbima, kao što će i 1. mart biti uvijek neprihvatljiv Srbima, ali će uvijek biti vrlo značajan Bošnjacima.

Naučimo se živjeti kao što žive protestanti i katolici u Sjevernoj Irskoj. Kada jedni marširaju zato što su pobijedili druge, drugi to progutaju. Nama treba spremnost da imamo širinu i toleranciju da to uradimo i da od ovoga ne pravimo ambijent ko je pobijedio i ko je izgubio. U BiH ne može biti pobjednika. Gubitnik će uvijek čekati drugo poluvrijeme i to znači vječite sukobe. Malo tolerancije, malo širine, ne treba nama puno da stvari idu u potpunom redu.

Nadam se da će sutrašnji dan proći u redu, da neće biti ludaka koji će to iskoristiti. Interes svih nas je da to prođe sasvim mirno i tiho, da dođe 11. oktobar i da se Zakon usvoji. Interes nam je da građani koji su manjina na nekoj teritoriji budu sigurni, da se čvrsto stane iza njih i da nema nikakvog straha. Nadam se da su institucije RS uradile sve da to bude tako. Uvjeren sam da će razuma biti na svim stranama i da će već u ponedjeljak biti lijep dan i da će se sve ove tenzije smiriti, te da će svaka od strana sačuvati svoj obraz i da u ovome neće biti gubitnika, jer ako ih bude, bojim se drugog poluvremena.

Related posts