Nikolić prijeti slanjem vojske na Kosovo: “I ja ću ići, nije mi prvi put”

SRPSKI predsjednik Tomislav Nikolić zaprijetio je Kosovu da će poslati vojsku radi obrane tamošnjih Srba, nakon što je vlak iz Beograda prema Kosovskoj Mitrovici obojen u boje srpske zastave zaustavljen u subotu na granici između dviju država.

Nikolić je rekao da su Srbija i Kosovo, čiju neovisnost Beograd ne priznaje, bili u subotu “na ivici sukoba” i upozorio kako će se idući takav pokušaj kosovskih vlasti završiti loše.

Srbijanski šef države, koji je po ustavu vrhovni zapovjednik oružanih snaga, nije isključio mogućnost da Srbija na Kosovo pošalje vojsku kako bi zaštitila Srbe.

“Poslat ćemo i vojsku, i ja ću ići”

“Nije nam do rata, ali ćemo poslati i vojsku ako treba da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslat ćemo i vojsku, svi ćemo ići, i ja ću ići, nije mi prvi put”, istaknuo je Nikolić.

“Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori”, rekao je Nikolić novinarima poslije sjednice državnog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Dodao je kako mu se čini da su događaji vezani za incident s vlakom “trzaji odlazeće američke administracije”

Po njegovim riječima, Srbija je kontaktirala “sve zemlje od kojih ovisi budućnost čovječanstva i upozorila što se događa” te “ukazala na mogućnost sukoba, koji bi inicirala Priština, a koji bi se proširio na cijeli zapadni Balkan, a potom tko zna gdje…”.

“Znak da Albanci žele rat”

Nikolić je angažiranje pripadnika specijalne postrojbe kosovske policije poslije najave dolaska vlaka iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu ocijenio kao “znak da Albanci žele rat”, optuživši albansku stranu da krši briselski sporazum o normalizaciji onosa iz travnja 2013. godine.

“Jučer je pogaženo nekoliko sporazuma postignutih u Bruxellesu. Točka 1. tog sporazuma govori o slobodi kretanja”, rekao je Nikolić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je osobno tražio zaustavljanje vlaka Beograd-Kosovska Mitrovica kako bi se izbjegli sukobi Srba i Albanca, nakon što je Priština angažirala policiju i poslala specijalce da kontroliraju putnike.

Vlak, koji je jučer ujutro krenuo iz Beograda, oko 16,30 sati zaustavljen je u Raškoj na jugu Srbije, nakon što je na prijelazu Jarinje s Kosovom pojačan broj kosovskih policajaca.

Riječ je vlaku na kojem je na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i albanski, napisano “Kosovo je Srbija”, a u njemu su freske, fotografije i podaci o kulturnoj baštini Srba na Kosovu pod zaštitom UNESCO-a. Radi se, među ostalim, o sjedištu Srpske pravoslavne crkve (SPC) – Pećkoj patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani.

index.hr

Related posts