Nijemci grade igralište u Bihaću

Školska i dječija igrališta su najuzbudljivija i najzabavnija mjesta za djecu svih uzrasta, međutim u Bihaću ih nema dovoljno.

Kako bi obradovali najmlađe širom Evrope, učenici srednje škole u njemačkom gradu NURTINGEN kod Štutgarta kroz svoje projekte prave igrališta i tako pomažu lokalnim zajednicama. Jedno takvo igralište uskoro bi trebalo biti završeno ispred Kulturnog centra u Bihaću.

Zahvaljujući našim ljudima u dijaspori, učenici i profesori privatne srednje škole u Nurtingenu kod Štutgarta imali su priliku da čuju za Bihać i rijeku Unu, pa su odlučili da pomognu našoj lokalnoj zajednici.Tako što će kroz svoj školski projekat,bez ikakve novčane naknade, najmlađima izgraditi igralište u centru Bihaća. Ukupno sedam dana u našem gradu boravi grupa od 40 srednjoškolaca koji po cijeli dan rade kako bi igralište bilo završeno na vrijeme.

I naredne godine učenici ove srednje škole planiraju raditi na sličnim projektima širom Evrope, no ipak se nadaju da će Bihać opet posjetiti jer ih je grad oduševio.

Na ovom dječijem igralištu kod Kulturnog centra biće postavljena oprema za igranje: nove ljuljaške, klackalice i druge sprave za igru. U Kulturnom centru se nadaju da će, nakon završetka radova učenika, i Gradska uprava se uključiti u u ovaj projekat i tako omogućiti djeci Bihaća jedno moderno uređeno igralište u centru grada.

Related posts