Nije rano za slatku zimnicu: Pripremite džem od jagoda

Tegle čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Potrebni sastojci: 1 kg jagoda, 500 g šećera.

Postupak pripreme:

Očistite voće i blago izgnječite. Možete ga ubaciti i u blender.
Tako pripremljene jagode stavite u šerpu i kuhajte na tihoj vatri oko 30 minuta.
Nakon toga pospite ih šećerom i dalje na tihoj vatri pustite da kuha, ali neprekidno miješajte.Vodite računa da džem ne zagori.
Kao i za sve ostale domaće džemove, tako i za džem od jagoda važi pravilo da je skuhan kada na dnu šerpe povučete drvenu kašiku, a ne ostane trag.
U međuvremenu pripremite tegle koje ćete sterilizirati u rerni.
Skuhani džem sipajte u vrele tegle, pa ostavite da se ohladi u mlakoj rerni dok se ne “uhvati” tanka korica.
Zatim ih zatvorite, poredajte u šerpu u koju ste sipali vodu do grlića tegli, i ostavite da kuha dvadesetak minuta na tihoj vatri. Pustite ih da se ohlade, pa čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

(Faktor.ba)

Related posts