Neposredno pred smrt posjetila BiH: Dan kada je poginula omiljena princeza Diana

“Kraljica ljudskih srca”, kako su od milja zvali princezu od Walesa, preminula je prije tačno 19 godina.

Rođena je kao Diana Spencer, 1. jula 1961. godine. Bila je omiljena britanska princeza koju je zbog dobrote i jednostavnosti volio cijeli svijet. S princom Charlesom, za koga se udala 1981. godine, dobila je dva sina, Williama i Harryja.

Svoj život je posvetila humanitarnom radu, a bila je i modna ikona, prepoznatljiva po svom elegantnom stilu, osmijehu i ljepoti.

Posljednjeg dana augusta, u automobilu s Dodijem, sinom egipatskog milijardera Mohameda Al-Fayeda, 36-godišnja Diana je poginula u automobilskoj nesreći u tunelu Pont de l'Alma u Parizu. Bježala je od paparazza kad je vozač izgubio kontrolu nad automobilom. Cijeli svijet je bio u šoku nakon ove tužne vijesti.

Nakon njene smrti, pojavile su se razne teorije zavjere, prema kojima pogibija princeze nije bila slučajna već planirana. Gotovo 11 godina nakon nesreće, istražna porota presudila je da su za smrt slavnog para krivi vozač i paparazzi koji su ih pratili. Diana je bila prva članica kraljevske porodice koju javnost nije doživljavala kao pretencioznu i snobovsku osobu već kao skromnu, dragu i velikodušnu.

Zalagala se za sve koji su živjeli na marginama društva. Za izbjeglice, zatvorenike, žrtve rata, beskućnice, ovisnike, oboljele od AIDS-a.. Pamte je u Africi, Pakistanu, ali i u BiH. Samo 20-ak dana prije svoje tragične smrti, 8.8.1997., Diana je, uprkos protivljenju britanske vlade, došla u BiH i u Tuzli se susrela s brojnim građanima stradalima od protupješačkih mina.

Nakon toga, osnovala je u Tuzli i fondaciju za pomoć ranjenima od mina. Bila je to njena posljednja humanitarna misija.

U pismu na kojem stoji datum 11.8.1997., princeza Diana je napisala kako je duboko ganuta ovom posjetom.

– Dok sam boravila u Bosni i Hercegovini, nisam imala vremena posjetiti područje oko Mostara, ali sam uspjela posjetiti žrtve minskih polja i njihove porodice. Nisam mogla pomoći, ali me je to iskustvo duboko dirnulo – napisala je tada princeza.

Jednom prilikom, princeza je izjavila rečenicu po kojoj je i danas pamte: “Voljela bih biti kraljica ljudskih srca”, a prema mnogima to je i danas. Ni nakon 19 godina, svijet nije zaboravio na nju i njenu dobrotu.

(Faktor.ba, Foto: EPA)

Related posts