Neka fizička aktivnost postane vaša svakodnevnica: Vježbajte i kad imate bolove u mišićima

Ako ste iscrpljeni, ili imate 15 minuta slobodnog vremena, vježbajte onoliko koliko možete. Upravo to rade „fit“ osobe, čak i na dnevnoj bazi.

Vježbanje i općenito zdrav način života mora postati ono što želite, ne samo zbog izgleda nego i zbog cjelokupnog zdravlja. Teško je steći zdrave navike, ali je moguće. Evo šta trebate raditi kako biste dugoročno bili zdravi i u formi.

Vježbajte redovno, bez obzira na vremensko ograničenje

Ako ste iscrpljeni, ili imate 15 minuta slobodnog vremena, vježbajte onoliko koliko možete. Upravo to rade „fit“ osobe, čak i na dnevnoj bazi. Radite sklekove, vježbe za trbušne mišiće, skačite jumping jackove uz omiljenu muziku. Vježbajte kod kuće, u uredu, na dvorištu.

Vježbajte kada vam je i mrsko

Mislite da su „fit“ osobe baš uvijek raspoložene za vježbanje? Važno je ne samo planirati da ćete ići trčati ili u teretanu, nego zaista i otići. Što redovnije vježbate, bit će vam lakše, a tijelo će bolje reagirati na napore.

Investirajte u dobar fitness tracker

Kada hodate ili trčite, ne znate koliko ste koraka ili kilometara napravili, kalorija izgubili i tako dalje… U praćenju fizičkih napora može vam pomoći fitness tracker, koji će vam reći sve te podatke, ali i s kojim ćete moći pratiti napredak. On će vam dati i poticaj da svaki put idete dalje.

Primjenjujte različite vježbe

Iako je vježbanje stvar navike i rutine, ne znači da se sve vrijeme morate baviti istom stvari ili da za određenu tjelovježbu moraju biti predviđeni određeni dani. Jedan dan radite jogu, drugi dan intervalni trening, treći dan lagano džogirajte.

Jedite zdravu hranu

Alkohol, slatkiše i grickalice ostavite za vikend. Tokom sedmice pokušajte jesti zdravo, a vikendom sebi možete dati malo oduška. Hranite se zdravom hranom i tijelo će vremenom imati manje potrebe za nezdravom hranom.

Vježbajte kod kuće ako nemate vremena otići do fitnes-centra

Ne trebaju vam nikakve velike investicije za sprave. Dovoljna će vam biti prostirka za vježbanje i sama tjelesna težina. Ako baš želite rekvizite, nabavite bučice, utege za noge, gumu za vježbanje, te eventualno loptu za pilates.

Vježbajte i kada imate bolove u mišićima

Bol se javlja zbog nakupljanja mliječne kiseline u mišićima. Kako bi se ona što prije razgradila, mišiće je potrebno ponovo zagrijati. Svakako intenzitet tjelovježbe prilagodite toj boli, kako ne bi došlo do ozbiljnijih ozljeda.

Fokusirajte se na to kako se osjećate, a ne kako izgledate

Iako je uvijek lijepo vidjeti fizičke rezultate tjelovježbe, koji mogu biti dodatna motivacija, zdravlje organizma, oslobađanje od stresa i osjećaj sreće i zadovoljstva nakon fizičke aktivnosti, svakako su najvažnije stvari o kojima morate razmišljati.

(Faktor.ba)

Related posts