Ne izazivaju samo ovisnost: Pametni telefoni čine nas i starijim

Tačnije, plavo svjetlo koje isijava iz naših pametnih telefona ne utječe samo na kvalitetu spavanja, već i na zdravlje kože.

Istraživači s Charité-Universitätsmedizin u Berlinu, otkrili su kako plavo svjetlo u sebi sadrži i komponentu ultraljubičastog svjetla koje može uzrokovati prerano starenje, hiperpigmentizaciju i rak kože.

Naime, pretjerana izloženost plavom svjetlu ubrzava proces oksidacije, što dovodi do upala i oštećenja ćelija kože. Krajnji rezultat je jača vidljivost bora, nejednak ton kože, ali i nejednaka pigmentacija.

Znači li to onda da, želimo li zadržati mladoliki izgled trebamo prestati koristiti pametne telefone, laptope i ostale uređaje?

Pa, zapravo i ne. Njemačko istraživanje rađeno je na malom broju ispitanika i nije donijelo konkretne zaključke oko toga izaziva li plavo svjetlo s pametnih uređaja starenje kože ili rak. Ali, pokazalo je da plavo svjetlo može utjecati na kožu te da bismo ipak trebali voditi računa koliko se njemu izlažemo.

Na tržištu postoji cijeli niz aplikacija koje je moguće instalirati kako bi se smanjilo isijavanje plavog svjetla s ekrana računara ili pametnih uređaja.

S druge strane, možda i nije tako loše ostaviti pametni telefon u drugoj sobi i ne provjeravati Instagram, Facebook ili WhatsApp prije spavanja.

Related posts