“Ne daju da ostavljamo peškire kako bi nas natjerali da platimo ležaljke”

Posljednjih nekoliko turističkih sezona u gotovo svim odredištima na jadranskoj obali bio je prisutan trend rezerviranja plažnih mjesta ostavljanjem peškira preko noći kako bi se sačuvale one najbolje pozicije za drugi dan, piše Jutarnji list.

Ta pojava uzurpacije plaža izazvala je nedavno bijes nekolicine mještana mjesta Preka na otoku Ugljanu koji su, uzevši “pravdu” u svoje ruke, zaplijenili na desetine ostavljenih peškira i drugih plažnih rekvizita na plaži Jaz te ih preko noći zapalili.

Na Šibenskoj rivijeri, pak, u borbu protiv uzurpatora plažnih prostora jedinice lokalne samouprave krenule su zakonskim regulativama, tj. donošenjem odluke o komunalnom redu.

Tako je prije dvije godine Grad Vodice na plaži od Autokampa Imperial do kraja Srime postavio table s natpisom “Zabranjeno je ostavljanje osobnih stvari na plaži preko noći i rano ujutro, a u svrhu rezervacije sunčališnih mjesta. U suprotnom će biti oduzeto od strane komunalnog redarstva”.

“Donesene mjere su urodile plodom. U dosadašnjem dijelu sezone nismo imali pritužbi gostiju na ostavljanje peškira niti je bilo potrebe za intervenciju gradskih službenika”, rekla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev. No, gradonačelnica je ukazala na novi problem na plažama za koje koncesijska odobrenja daje Županijska skupština.

“Brojni naši gosti imaju stalne pritužbe na to kako se iznajmljuju ležaljke. Riječ je o plaži Hangar za koju koncesiju ima hotelska kuća Olympia te onoj na Srimi pod koncesijom ugostiteljskog objekta Beergarten.

Iznajmljivači ležaljke drže posložene u prvim redovima do mora pa se gosti žale da su ucijenjeni i da sunčanje na najboljim plažnim mjestima moraju platiti najmom. To je nedopustivo prema gostima. Iznajmljivači bi ležaljke morali držati na kupu i davati ih gostima kada po njih dođu”, kaže Branka Juričev-Martinčev.

Na žalost, komunalno redarstvo Vodica nema zakonskog mehanizma za rješavanje ovog problema, dodaje, jer nemaju ovlaštenje uredovati na područjima javno-pomorskog dobra za koja se izdaju županijska koncesijska odobrenja.

Related posts