Naučnici uvjereni: Dobili smo odgovor da li ima života nakon smrti

Veliko istraživanje koje su proveli znanstvenici britanskog University of Southampton otkrilo je iznenađujuće podatke: ljudski um nastavlja raditi i nakon što srce stane. Dosad se smatralo da mozak prestaje raditi oko 30 sekundi nakon što je srce prestalo kucati, čime osoba prestaje biti svjesna, ali nova istraživanja pokazuju da preminule osobe mogu biti svjesne svoje okoline i tri minute nakon što su proglašene mrtvima.

Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 osoba i dok je naučnika šokiralo, potvrdilo je ono što su mnogi laici ranije tvrdili.

“Suprotno općem mišljenju, smrt nije pitanje trenutka nego potencijalno reverzibilan proces do kojeg dolazi kada srce, pluća i mozak prestanu funkcionirati. Ako ih liječnici uspiju ponovo pokrenuti govorimo o zastoju u radu srca, no ako ne uspiju, govorimo o smrti, objašnjava vodeći naučnik, dr. Sam Parnia.

Od 2.060 pacijenata iz Austrije, SAD-a i Velike Britanije s kojima su naučnici razgovarali, gotovo 40 posto ih je izjavilo da se u određenoj mjeri sjećaju nekih od detalja iz perioda nakon što su proglašeni klinički mrtvima.

“To pokazuje da veći dio osoba nakon što su proglašeni mrtvima ima određena sjećanja i nakon ‘smrti’, no s vremenom ta sjećanja blijede ili posve nestaju uslijed ozljeda mozga ili lijekova koje su primili”, dodao je Parnia.

Od tog broja, oko dva posto ljudi izjavilo je da je doživilo izvantjelesno iskustvo, a gotovo polovica ispitanika reklo je da se ne sjeća konkretnih detalja, ali se sjećaju straha.

Uz to, znanstvenici su pronašli i jednog 57-godišnjaka koji je vjerovatno prvi “službeni” primjer izvantjelesnog iskustva kod pacijenta. Riječ je o muškarcu koji je nakon oživljavanja do u detalje liječnicima opisao sve što se oko njega događalo dok je bio klinički mrtav – s tolikom preciznošću da su znanstvenici odbacili mogućnost halucinacije.

“To je od velike važnosti, jer dosad se smatralo da su slična iskustva stvar iluzije ili halucinacija nastalih neposredno prije no što je srce stalo, odnosno nakon što je proradilo. Ovo je prvi put da se svi detalji slažu sa stvarnim događajima. U ovom slučaju, utvrdili smo da je pacijent bio posve svjestan svega što se oko njega događa tokom pune tri minute u kojima mu srce nije radilo. To je paradoksalno, jer mozak inače prestaje funkcionirati tokom 20 do 30 sekundi nakon što srce prestane kucati”, objasinio je dr. Parnia.

Related posts