NATO će to ljeta u Litvaniji i Latviji rasporediti više od 2.000 vojnika

Oko 1.200 vojnika iz multinacionalnog bataljona NATO-a bit će raspoređeno u Litvaniji do sredine ljeta, a prvo osoblje će stići u Litvaniju već iduće sedmice, navodi litvanska vojska.

Prva borbena grupa stići će u Litvaniju u februaru, a prvo vojno i logističko osoblje se očekuje iduće sedmice, prenosi Xinhua.

Misija multinacionalnog bataljona je odbrambena, kako tvrdi litvanska vojska.

– Savezničke jedinice dolaze na zajedničke vježbe, a u slučaju agresije pridružili bi se odbrani Litvanije – kazao je general major Vitalijus Vaiksnoras, šef zajedničkog štaba litvanskih oružanih snaga.

Oko 1.200 vojnika bit će raspoređeno u Litvaniji. Bataljon predvođen njemačkim vojnicima ima za cilj postići puni operativni kapacitet do sredine juna, prema navodima litvanske vojske.

Sastav bataljona rotirat će se svako pola godine, a planiran je ostanak na neograničeno vrijeme.

Angažovanje multinacionalnog bataljona je rezultat sporazuma potpisanog na samitu NATO-a prošle godine u Varšavi.

Prema navedenom sporazumu, multinacionalni bataljoni trebaju biti raspoređeni u Baltičkim državama i Poljskoj.

Raspoređivanje i u Latviji

Raspoređivanje multinacionalne borbene grupe NATO-a u Latviji bit će završeno u junu ove godine, izjavio je Leonids Kalnins novoizabrani latvijski zapovjednik vojske, prenosi Xinhua.

Borbena grupa brojat će više od 1.000 vojnika iz šest zemalja, na čelu s vojnicima iz Kanade.

-Dolazak manjeg kontingenta NATO bataljona očekuje se krajem zime i početkom proljeća, kako bi se pripremio dolazak cijelog bataljona – dodao je Kalnins.

Related posts