Nastavlja se trend smanjenja broja saobraćajnih nesreća i prekršaja u većem dijelu BiH

Iako proteklih dana svjedočimo teškim saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodima u Bosni i Hercegovini, podaci ministarstava unutrašnjih poslova govore kako se u prvim mjesecima 2018. godine nastavlja trend smanjenja broja nesreća i prekršaja u većem dijelu države.

Sudeći prema podacima MUP-ova, novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je na snazi već skoro godinu i po, djelimično je utjecao na svijest vozača u pojedinim dijelovima BiH.

Manje poginulih osoba

Prošla godina donijela je pozitivne izvještaje u većini kantona u Federaciji BiH. Smanjenju broja saobraćajnih nesreća doprinijeli su, kako povećanje kazni tako i pojačane aktivnosti policijskih službenika na bh. ulicama.

U toku 2017. godine stanje sigurnosti saobraćaja u Kantonu Sarajevo karakterisalo je smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća. Zabilježeno je 10.438 nesreća u kojima je smrtno stradalo 14 osoba, četiri vozača, tri putnika i sedam pješaka. Godinu prije toga poginula je 21 osoba.

Iz MUP-a KS govore nam kako i u prvih pet mjeseci 2018. bilježe smanjenje broja nesreća i prekršaja.

“Evidentno je da su pooštrene kaznene mjere dale rezultate u vidu smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, kao i nastradalih osoba te poboljšale ukupnu saobraćajnu kulturu”, ističu iz MUP-a KS.

Sličan odgovor dobili smo i iz MUP-a Unsko-sanskog kantona. U prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju s istim periodom iz 2017., MUP USK evidentirao je 38.348 prekršaja iz oblasti sigurnosti saobraćaja, što je smanjenje za 22 posto. U prvih šest mjeseci ove godine u USK je evidentirano 895 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, što je manje za 5,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

“Pored pozitivnih strana koje je donio novi zakon, sa sigurnošću se može reći da su i aktivnosti koje su provodili policijski službenici Uprave policije MUP-a USK u okviru Okvirnog plana doprinijele smanjenju broja saobraćajnih nezgoda”, ističu iz MUP-a USK.

U manjem bh. entitetu je od marta 2017. do marta 2018. godine došlo do povećanja broja sankcionisanih prekršaja za 7,8 posto u odnosu na period od marta 2016. do marta 2017. godine.

“Posmatrajući broj saobraćajnih nezgoda koje su evidentirane na području RS, evidentno je da je došlo do smanjenja ovog broja, s obzirom na to da su u periodu od marta 2016. do marta 2017. godine evidentirano 10.034 saobraćajne nezgode, dok su u periodu od marta 2017. do marta 2018. godine evidentirano 9.772 saobraćajne nezgode”, kazali su nam iz MUP-a RS.

Policija u RS-u je zabilježila i povećanje broja oduzetih vozačkih dozvola od stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovima sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Tako je u RS-u od 1. januara do 27. juna oduzeto 15.480 vozačkih dozvola, dok je u prvih šest mjeseci prošle godine oduzeta 8.901 dozvola, a u prvih šest mjeseci 2016. godine 5.954 dozvole.

Bez pozitivnih efekata u TK i Posavskom kantonu

Efektima novog zakona o saobraćaju ipak nije zadovoljan glasnogovornik MUP-a Posavskog kantona Josip Dominiković.

“Sudionici u prometu plašili su se visine sankcija, ali prema mojoj stručnoj procjeni smatram da nije postignut željeni efekat, ali ne iz razloga manjkavosti zakona nego zbog različitosti i nedostatka tehničke opreme i sredstava u kantonima”, kazao nam je Dominiković.

On dodaje kako se novim zakonom trebalo definirati i postupanje s mladim vozačim kojima se nakon dodijeljena četiri boda uništi vozačka dozvola.

Inače, na prostoru Posavskog kantona evidentirano je povećanje broja saobraćajnih nesreća u 2018. godini, kao i u Tuzlanskom kantonu.

“Imamo neznatno povećanje broja saobraćajnih nezgoda s lakšim i težim povredama. Na sreću, manji je broj smrtno stradalih”, govori nam glasnogovornik MUP-a TK te nastavlja: “Zaista je zabrinjavajuće koliko vozača vozi bez vozačkih dozvola, s već izrečenom kaznom i pod dejstvom alkohola. Najveći broj smrtno stradalih su mladi ljudi, što je alarm da moramo uključiti izučavanje kulture saobraćaja u bh. školama, barem jednom sedmično kao fakultativni predmet”.

Novim zakonom obuhvaćen je veliki broj izmjena koje se uglavnom odnose na znatno veći iznos novčanih kazni za pojedine prekršaje. Policijski službenici širom države ističu kako će ulagati sve napore kako bi se trend smanjenja broja nesreća i prekršaja nastavio i u drugoj polovini ove godine.

Related posts