Jedno od omiljenih tradicionalnih bosanskih jela je topa koja se najčešće pravi za vrijeme ramazana. Ako ne znate šta danas praviti za iftar donosimo vam nekoliko prijedloga.
Potrebni sastojci: 2 jaja, 4 kašike mladog sira, 100 g travničkog sira, 2 kašike punomasnog milerama, 2 kašike maslaca, 50 g rendanog žutog sira po želji.-topa30
Postupak pripreme:
U tavi otopite maslac.
Na maslac dodajte mladi sir, mileram i na komadiće izlomljeni travnički sir.
Dodajte umućena jaja i miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Ako želite na kraju dodajte žuti sir i servirajte.
Kvrguša sa piletinom
Potrebni sastojci: 500 g pilećeg filea, 2 jaja, 3 dcl mlijeka, 1dcl jogurta, 200 g brašna, 250 ml neutralne pavlake, 100 g maslaca, 3 kašike ulja, 1 kašičica biljnog začina, malo soli i bibera.-kvrgusaPostupak pripreme:
Uključite rernu na 200 stepeni.
Pileći file isijecite na tanke šnicle, pospite začinom od povrća i kratko propržite na maslacu.
Jaja umutite, dodajte so, brašno, mlijeko i jogurt (tijesto bi trebalo biti gušće od onog za palačinke), dodajte malo soli i bibera po želji.
Tepsiju pouljite i stavite u vruću rernu da se zagrije.
U vrelo ulje sipajte pola smjese, na to stavite napola pečenu piletinu, pa preko prelijte preostalim tijestom.
Pecite 20 minuta, a zatim sve prelijte neutralnom pavlakom i pecite još oko 10 minuta na 180 stepeni.
Slatke ahmedije
Potrebni sastojci za biskvit: 4 jaja, 5 šoljica šećera, 5 šoljica ulja, 5 šoljica mlijeka, 3 šoljice oraha, 5 šoljica brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašičice kakaa.-ahmedije
Fil: ½ l mlijeka, 5 kašika brašna, 1 vanilin šećer, 250 g maslaca, 250 g šećera.
Ukrašavanje: 100 g mliječne čokolade, 50 g kokosovog brašna.
Postupak pripreme:
Odvojiti žumanca od bjelanaca, pa bjelanca pjenasto izmiješajte, a potom dodajte žumanca sa šećerom.
U smjesu dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve promiješajte, pa pecite u zagrijanoj rerni.
Kad se biskvit ispeče, ohladite ga i okruglom čašom oblikujte i vadite krugove.
U mlijeko dodajte šećer i brašno, pa kuhajte. Kad se smjesa zgusne, stavite je na hladno mjesto da se ohladi. U ohlađenu masu dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Kremom koju ste pripremili premažite biskvit, pa spajajte krugove.
Gotove ahmedije uvaljajte u kokosovo brašno, a po vrhu ukrasite otopljenom čokoladom.
(Faktor.ba)