Naši prijedlozi za vaš današnji iftar: Topa sa tri vrste sira, kvrguša sa piletinom i slatke ahmedije

Jedno od omiljenih tradicionalnih bosanskih jela je topa koja se najčešće pravi za vrijeme ramazana. Ako ne znate šta danas praviti za iftar donosimo vam nekoliko prijedloga.

Potrebni sastojci: 2 jaja, 4 kašike mladog sira, 100 g travničkog sira, 2 kašike punomasnog milerama, 2 kašike maslaca, 50 g rendanog žutog sira po želji.-topa30

Postupak pripreme:

U tavi otopite maslac.
Na maslac dodajte mladi sir, mileram i na komadiće izlomljeni travnički sir.
Dodajte umućena jaja i miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Ako želite na kraju dodajte žuti sir i servirajte.

Kvrguša sa piletinom

Potrebni sastojci: 500 g pilećeg filea, 2 jaja, 3 dcl mlijeka, 1dcl jogurta, 200 g brašna, 250 ml neutralne pavlake, 100 g maslaca, 3 kašike ulja, 1 kašičica biljnog začina, malo soli i bibera.-kvrgusaPostupak pripreme:

Uključite rernu na 200 stepeni.
Pileći file isijecite na tanke šnicle, pospite začinom od povrća i kratko propržite na maslacu.
Jaja umutite, dodajte so, brašno, mlijeko i jogurt (tijesto bi trebalo biti gušće od onog za palačinke), dodajte malo soli i bibera po želji.
Tepsiju pouljite i stavite u vruću rernu da se zagrije.
U vrelo ulje sipajte pola smjese, na to stavite napola pečenu piletinu, pa preko prelijte preostalim tijestom.
Pecite 20 minuta, a zatim sve prelijte neutralnom pavlakom i pecite još oko 10 minuta na 180 stepeni.

Slatke ahmedije

Potrebni sastojci za biskvit: 4 jaja, 5 šoljica šećera, 5 šoljica ulja, 5 šoljica mlijeka, 3 šoljice oraha, 5 šoljica brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašičice kakaa.-ahmedije

Fil: ½ l mlijeka, 5 kašika brašna, 1 vanilin šećer, 250 g maslaca, 250 g šećera.

Ukrašavanje: 100 g mliječne čokolade, 50 g kokosovog brašna.

Postupak pripreme:

Odvojiti žumanca od bjelanaca, pa bjelanca pjenasto izmiješajte, a potom dodajte žumanca sa šećerom.
U smjesu dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Sve promiješajte, pa pecite u zagrijanoj rerni.
Kad se biskvit ispeče, ohladite ga i okruglom čašom oblikujte i vadite krugove.
U mlijeko dodajte šećer i brašno, pa kuhajte. Kad se smjesa zgusne, stavite je na hladno mjesto da se ohladi. U ohlađenu masu dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Kremom koju ste pripremili premažite biskvit, pa spajajte krugove.
Gotove ahmedije uvaljajte u kokosovo brašno, a po vrhu ukrasite otopljenom čokoladom.

(Faktor.ba)

Related posts