Nakon što je Porezna uprava zapečatila više od 200 radnji: Vlasnici predaju zahtjeve za registraciju

U petak je već oko 70 korisnika predalo zahtjeve za registraciju, odnosno dobili su rješenja o registraciji i dalje su upućeni na Poreznu upravu, naglasio je Terović

Nakon što je prošle sedmice Porezna uprava zatvorila više od 200 radnji i štandova na pijacama Sirano, Kvadrant-Otoka i Ciglane, ove pijace su poluprazne i puste.

Samo nekoliko vlasnika radnji došlo je jučer na pijacu Kvadrant-Otoka da obiđe svoje zapečaćene radnje. Nisu krili svoje nezadovoljstvo ovakvim činom Porezne uprave.

Mnogo 800 KM

– Razumijem da Porezna uprava želi da mi uplaćujemo prihode, ali naša primanja nisu tolika da mogu pokriti sve troškove. Trebali su nam najaviti 10 do 12 dana ranije da možemo početi pripremati adekvatnu dokumentaciju, a ne na način da se iznenada pojave i svima zapečate radnje. Kupovna moć i naši prihodi su mali, a cijene zakupa i svih dažbina su previsoke. Kad sve saberemo, naši izdaci će biti oko 800 KM, što je neizdrživo – istakao je vlasnik jedne od radnji na pijaci Kvadrant i naglasio da niko svojevoljno nije otpečatio radnje, te da su gotovo svi u procesu prikupljanja dokumentacije.

Da je većina vlasnika zapečaćenih radnji i tezgi već podnijela zahtjeve za registraciju kako bi što prije mogli nastaviti s poslom, potvrdio je za Faktor direktor KJKP KJKP ”Tržnice-pijace” Jasmin Terović.

– U petak je već oko 70 korisnika predalo zahtjeve za registraciju, odnosno dobili su rješenja o registraciji i dalje su upućeni na Poreznu upravu. Od Uprave poreske inspekcije imamo obećanje da će svi koji dostave rješenja nadležne općine o registraciji trgovačke radnje u istom danu dobiti potvrdu o registraciji i da će im radnje biti što prije otpečaćene – naglasio je Terović.

Više puta zatvarane

Terović je istakao da je Porezna inspekcija do sada u nekoliko navrata zatvarala ove radnje, međutim vlasnici su ih ponovo otvarali bez adekvatnih dozvola za obavljanje djelatnosti.

– Na neke načine su poslije otvarane i nije bilo stvarne namjene Poreske uprave kao što je to sada slučaj da se stane ukraj sivoj ekonomiji – naglasio je Terović te dodao da podržava sadašnji rad i napore inspekcija i očekuje da će nakon registracija Kantonalna inspekcija početi kontrolirati i sankcionirati i ilegalnu prodaju oko pijaca.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba)

Related posts