Nakon presude u predmetu “Lutka”: Pobjegao Anes Kurbegović

Sud je 15. septembra za Anesa Kurbegovića izdao naredbu Interpolu za raspisivanje međunarodne potjernice, potvrđeno nam je u ovoj pravosudnoj instituciji

Anes Kurbegović, koji se u srijedu nije pojavio na izricanju presude u predmetu kodnog naziva „Lutka“, kojom je nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora, najvjerovatnije je pobjegao izvan granica Bosne i Hercegovine.

Smrt rođaka

Kako je za Faktor potvrđeno iz Suda BiH, Kurbegović, kojem je nakon izricanja presude određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva nije pronađen na adresi na kojoj ima prijavljeno prebivalište.

– Sud je 15. septembra za navedenu osobu izdao naredbu Interpolu za raspisivanje međunarodne potjernice – potvrđeno nam je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Podsjetimo, Kurbegovićev advokat Senad Kreho kazao nam je da ga je prije izricanja presude Kurbegović kontaktirao i kazao da neće prisustvovati objavi presude jer mu je umro rođak, te mora ići na dženazu. Nakon toga mu se gubi svaki trag.

Sutkinja Biljana Ćuković, osim za Kurbegovića, zatražila je određivanje pritvora i za Bojana Cvijana, Muhameda Ramića, Marka Krajišnika i Dragana Obućinu, koji su uhapšeni odmah u sudnici, te za Vladana Parađinu, koji se također nije pojavio u sudnici.

Parađina se predao

On je noć uoči presude uhapšen u Istočnom Sarajevu zbog izazivanja udesa u pijanom stanju, a nakon što je pušten iz pritvora, sam se predao Sudskoj policiji Suda BiH, te je upućen u pritvor u KPZ Busovača.

Vijeće Suda BiH osudilo je u srijedu 13 od 16 optuženih u predmetu „Lutka“ na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora. Proglašeni su krivim za ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića, Zorana Goluba Čarlame, te dogovaranje i više pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, kao i za oružane pljačke transporta novca banaka i BH Pošte.

(M. M./Faktor.ba)

Related posts