Grenadir, granadir ili granadir marš, kako god nazvali ovo dobro poznato jelo, činjenica jest da će ono zauvijek ostati jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva. Tako jednostavno, a tako fino!
Dobro poznato, sirotinjsko jelo nevjerovatno je jednostavno za pripremiti, a svakim vas novim zalogajem vraća nekoliko godina unatrag.
Spoj krompira i tjestenine, tek malo crvene paprike, sol i papar. Jednostavnije ne može!
Grenadir poslužite uz kiselkastu salatu poput kiselih krastavaca ili kupus salate.
Potrebno vam je: 500 g krompira 250 g tjestenine 1 glavica luka 1 kašika slatke crvene paprike, so ibiber.
Priprema: Nasjeckajte luk. Pirjajte ga na ulju pa dodajte očišćeni krompir nasjeckan na kockice. Dodajte malo vode i pirjajte. Postepeno dodajte malo po malo vode dok krumpir ne omekša. U drugoj posudi skuhajte tjesteninu. Kada je gotova, dodajte je krompiru. Začinite soli, biberom i crvenom paprikom. Kuhajte još kratko, ali pazite da ne postane presuho. Maknite s vatre pa poslužite uz salatu.