NAJMOĆNIJA ITALIJANSKA MAFIJA: Oni su brutalni gospodari droge, a mnogi za njih nikad nisu čuli

Za 15 godina provedenih u brazilskoj Federalnoj policiji (PF), 37-godišnji agent Osvaldo Skaleci stekao je veliki broj smrtnih neprijatelja.

Uhapsio je jednog od vodećih kolumbijskih narko bosova Marcosa de Jesusa „Marquitosa“ Figueroau, optuženog za više od 250 ubistava; sproveo je niz operacija protiv najveće kriminalne organizacije u Brazilu “Primeiro Comando da Capital”, a od 2012. do 2013. vodio je globalnu operaciju protiv Ndrangete – najopasnije i međunarodno najrazgranatije mafije na svijetu.

Njegove istrage rezultirale su do sada zaplijenom više od 1.5 tina kokaina.

Iako Brazil ne proizvodi kokain, uloga ova zemlje u međunarodnom lancu šverca je krucijalna prije svega zahvaljujući 17.000 kilometara dugoj i izuzetno poroznoj granici, preko koje droga lako prolazi na svom putu do Santosa, lučkog grada na stotinjak kilometara od Sao Paola.

Luku u Santosu kontroliše PF, koji iako djeluje zastrašujuće efikasno, zapravo mora sa samo 17 agenata da izađe na kraj sa 8 miliona kvadratnih metara prostora na kojima su parkirani brodovi, po pravilu napunjeni kontejnerima od kojih svaki može biti natovaren kokainom.

Kada se govori o italijanskoj mafiji, zbog Coppolinog “Kuma” mnogi prvo pomisle na sicilijansku mafiju i njen transatlantski ogranak Cosa nostra, ili na Camorru, proslavljenu od strane autora Roberta Savijana.

Zbog ovog uticaja popularne kulture, većini izvan Italije, a naročito Amerikancima, teško je da shvate važnost i uticaj Ndrangete, grupe čije ime jedva da mogu da izgovore.

Studija koju je sproveo Katolički univerzitet svetog srca u Milanu, naručena od strane italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, otkrila je da su prihodi Ndrangete isti kao prihodi Camorre, koji su duplo veći od prihoda sicilijanske mafije.

Ono što, međutim, čini Ndrangetu opasnijom od Camorre, koja 60 posto prihoda pravi u Italiji, jeste to što ova grupa čak 80 posto zarade stvara u inostranstvu.

Ndrangeta je jedina mafija koja je uspjela da se „razmnoži“ širom svijeta, i da pritom uvijek ostane vjerna sebi.

Policijski izvještaji pokazali su da Ndrangeta predstavlja ozbiljan izazov ne samo u Evropi i Južnoj Americi, već i u zemljama kao što su Australija, Kanada, Meksiko, Gvineja Bisao, Namibija i Južnoafrička Republika.

„Oni su kao McDonald's. Gdje god da odete, dobijate isti hamburger. Kod Ndrangete nalazite iste institucije, ista pravila, isti kodeks. To je jedan od glavnih faktora njene snage”, rekao je Skaleci.

Paradoks Ndrangete leži u tome što je potekla iz Calabrije, regije koja je u svijesti Italijana već najmanje 20 godina “nešto tamo bogu iza nogu”.

Ovaj južni dio zemlje karakteriše ne samo ekonomska, privredna i infrastrukturna zaostalost u odnosu na ostatak Italije, već i potpuno drugačiji kulturno-demografski sastav, čiji je rezultat samim tim i drugačiji način života.

Istorijski, ovaj poljoprivredni region dom je Grka, Albanaca i potomaka Maura. Uticaj orijenta i Grčke je sveprisutan. Riječ “Ndrangeta” nastala je od grčkih riječi “andros” i “agathos”, što zajedno znači “hrabar dobar čovjek”.

Iako su neke policijske akcije protiv ove kriminalne organizacije donijele simboličan uspjeh, Nikola Grateri skeptičan je oko mogućnosti skorijeg zaustavljanja Ndrangete. Više od 25 godina ignorisanja ekspanzije Ndrangete, pretvorilo ju je u zastrašujuće moćnu mafiju.

(SB/Newsweek)

Related posts