Najmlađi Zeničani sa fenjerima kao simbolima kandilja označili dolazak ramazana

Mubarek mjesec ramazan večeras je sa akšam namazom došao i u gradove Bosne i Hercegovine, a najmlađi polaznici mektebske nastave u Zenici su na simboličan način označili njegov dolazak.

Sa fenjerima u rukama prodefilovali su centrom grada do Čaršijske džamije u Zenici gdje su dočekali ezan za akšam namaz koji je označio dolazak mubarek mjeseca ramazana.

Današnji događaj ideja je Neformalne grupe građana “Majke Zenice” i džemata Trgovišće i Čaršijske džamije u Zenici sa ciljem da ovo ostane u sjećanju zeničke mladosti.

“Naša namjera je bila da djeci približimo ramazan i ostavimo lijepo sjećanje na njihovo djetinjstvo. U naše vrijeme nije bilo nečega ovakvog, nismo ni znali kada dolazi ramazan, a sada želimo da naša djeca imaju bar lijepo sjećanje”, kazala je za Klix.ba majka Elma Fetić-Čehajić.

Današnji događaj u centru Zenice izmamio je simpatije sugrađana koji su mobilnim telefonima snimali večerašnji defile djece kroz centar grada do Čaršijske džamije u Zenici. Nermana Družić-Rizvanović je kazala kako su današnjim defileom, koji je prvi put organizovan, željeli poslati poruku svojim sugrađanima.

“Htjeli smo poslati i poruku našim sugrađanima da nam dolazi ramazan sa svojim čarima. Da svako od njih može pronaći put, da ima svjetlosti te da je trebaju samo pronaći kao i ova djeca večeras”, kazala je Družić-Rizvanović.

Nakon odbrojavanja do ezana za akšam namaz djeca su se uputila u džemat Trgovišće gdje su uz kolače i sok nastavili druženje do prvog teravih namaza ovog ramazana.

klix.ba

Related posts