Najbolji rad momku iz Bosanske Krupe: Armina Marića „različitost obogatila“

“Različitost obogaćuje“, nagradni konkurs koji je u okviru projekta PRO-Budućnost raspisao Catholic Relief Services (CRS) za učenike osnovnih i srednjih škola, za literalne i likovne radove imao cilj obilježiti značaj 21. maja/svibnja 2016.godine,koji je proglašen Svjetskim danom za kulturnu raznolikost, dijalog i razvoj.

Ideja takmičenja “Različitost obogaćuje” je bila da, putem kreativnog likovnog i literarnog izričaja, djeca i mladi prepoznaju svoje naslijeđe kao vrijednosti sa kojima mogu doprinijeti poboljšanju interkulturalnih vještina, tolerancije, dijaloga i razvoja. Odnosno, da razumiju raznolikost s ciljem jačanja suradnje i prevazilaženja izazova sa kojima živimo danas.

Krajem maja/svibnja komisija je ocjenila i izabrala najbolje likovne i literarne radove između 189 radova, a od toga 92 literarna i 97 literarnih radova.

Prvu nagradu za literarni rad u kategoriji srednjih škola je osvojio Armin Marić,učenik Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi.Uz priznanje Armin je je osvojio i novčanu nagradu u vrijednosti od 300 kovertibilnih maraka.

Projekt PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji USAID-ov projekt izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih skupina u BiH.

Projektne aktivnosti provode se u više od 30 općina/opština u Bosni i Hercegovini, a uključile su mlade, nevladine organizacije, udruženja/udruge žena, vjerske zajednice, medije, različite nivoe institucija vlasti, kako bi svi oni,zajednički, doprinijeti boljem suživotu građana i građanki Bosne i Hercegovine.

Općina Bosanska Krupa uspješno je do sada provela sve planirane aktivnosti i to u partnerstvu sa susjednom općinom Novi Grad.

Dobro posjećeni skupovi,javna govorenja,druženja nosilaca vjerskog života u lokalnim zajednicama i posjete mladih,vrijedna dijela,drvo prijateljstva i učešće prvenstveno mladih u ovakvim ili sličnim konkursima, općini Bosanska Krupa dali su visoku ocjenu u realizaciji projekta PRO – Budućnost .

Gimnazijalcu Arminu Mariću čestitke !

radio bk

Related posts