Najbolji harmonikaš u BiH: Ovo je kruna moga rada i truda

Na drugoj noći Festivala narodne muzike Ilidža 2016., pod nazivom „Prva harmonika BiH“ pobijedio je 18-godišnji Haris Kaltak iz Sarajeva, koji slovi kao jedan od najboljih mladih harmonikaša u našoj zemlji, ali i regionu.

– Prošao sam mnogo takmičenja, a ovo je definitivno bila godina prepuna nagrada i osvojenih prvih mjesta. Ova nagrada je kao kruna mog truda i rada, što i sama titula znači – Prva harmonika BIH – kaže Haris Kaltak.

Haris je harmoniku počeo svirati od četvrte godine, ali kaže da ga svaki put pred takmičenje obuzmu isti osjećaji u kojima su pomiješani i trema i strah, ali i velika radost.

– Bio sam siguran u sebe i u svoje znanje, ali je i jaka konkurencija bila tako da nisam bio siguran da li ću pobijediti. Često nemamo riječi da iskažemo osjećaj koji nosimo u sebi, mislim da je jedan od takvih trenutaka bio sinoć. Ono što bih mogao potvrditi jeste da sam neizmjerno sretan zbog ukazanog povjerenja – kaže talentovani muzičar.

U stručnom žiriju bili su vrsni poznavaoci harmonike Edo Krilić, Anto Filipović i Slobodan Vidović.

– Još sam u takmičarskom dijelu dobio dobre komentare od žirija iako ja kažem da uvijek može bolje. Krilić mi je dao savjet da je jako bitno da se ne miješaju stilovi, da se svira izvorni sevdah, bez ubacivanja elemenata drugog stila – rekao je Kaltak.

(D. Z./Faktor.ba)

Related posts