Na tržištu rada u Kantonu najtraženiji frizeri, kuhari, prodavači…

U Bosni i Hercegovini je u posljednje tri godine zabilježen kontinuiran rast broja radnih mjesta a na tržištu rada sve traženiji su prodavači, kuhari i frizeri. Prosječna plata im je od 500 do 550 KM. Rezultati su to analize tržišta rada za prvu polovinu ove godine, koje je objavila Kompanija Kolektiv-Posao.ba. Obrtnička zanimanja, među kojima i frizeri, kuhari i prodavači, uz diplomirane ekonomiste, pravnike, profesore i inžinjere, iznimno su tražena i na tržištu rada Unsko-sanskog kantona.

Izvoz varilaca

U USK-u na posao čeka 42. 461 osoba a zaposleno je oko 33.000 građana, saopćili su nam u Službi za zapošljavanje USK-a. Najtraženija kvalificirana zanimanja na tržištu rada su limar, krovopokrivač, zavarivač, zidar, tesar, građevinski tehničar, konobar, kuhar, izolater, pekar, rukovalac građevinskih mašina…. Tako posao čeka i četiri stotine frizera, ali i osobe s visokom stručnom spremom, poput dr. medicine, magistra farmacije, diplomiranih inžinjera, pedagoga, profesora matematike, latinskoga i turskoga jezika, veterinara, stomatologa. Služba za zapošljavanje posreduje u njihovom zapošljavanju ali i stručno osposobljava (ne)zaposlene za zanimanje varilac, koje u velikom broju traži i bihaćko metaloprerađivačko poduzeće „Č.J.“ -Oni određeni vremenski period pronađu posao u ovome poduzeću, no to im posluži kao dodatni, regrutni centar kako bi usavršili svoje znanje i otišli raditi u zapadnoeuropske zemlje. Na osnovu našeg uvjerenja – certifikata kojeg dobiju osobe koje polože ispit za varioca, dobiju vizu za rad u Republici Sloveniji, kaže Jasmin Prošić, rukovodilac sektora za posredovanje pri zapošljavanju, stručno osposobljavanje i edukaciju Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona. U obrtničkoj komori USK-a potvrdili su nam kako je tržištu rada potreban veći broj frizera, pekara, kuhara, koji na berzi čekaju posao. -Bilo koji pekar, bravar ili neko drugo zanimanje kada treba tržištu rada, mi ga nemamo. Činjenica je da u našem kantonu nedostaje kvalifikovane radne snage, kaže Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK-a i dodaje kako su frizeri, kuhari i pekari uistinu najtraženiji. Iako naše škole svake godine stručno osposobe jedan broj učenika za ova zanimanja, njihovim iseljavanjem iz BIH u potrazi za egzistencijom u zemljama Europske unije, mi ostajemo bez obrazovanih kadrova.

Frizerska škola

Arapović naglašava kako Obrtnička komora USK-a bilježi zabrinjavajući broj odjavljenih obrta. Prilikom prijavljivanja obrtničke djelatnosti, prednjače poljoprivredni obrti i domaća radinost koja se može odvijati u stambenim objektima, poput proizvodnje kolača i jufki, te sličnih porodičnih biznisa. Vrlo malo je prijavljenih građevinskih obrta, pa i frizerskih, dodao je predsjednik OK USK-a. Seada Begatović, jedna je od bihaćkih frizera koja se četrdeset i dvije godine bavi ovim poslom. Kaže kako su frizeri traženi ali u gradu Bihaću za razliku od drugih općina, već više od dvadeset godina ne postoji frizerska škola. -Deficit frizera je iz razloga što nemamo odškolovan kadar a ima potreba. Grad Bihać ima sedamdeset frizerskih salona i to je značajna cifra. Svakako da bi trebali poraditi na tome da se otvori frizerska škola i uz sve gruge probleme koje imamo, između ostalog je i taj, kaže frizerska Seada Begatović. Prosječna plata frizera je između 500 i 550 KM. Bihaćkih frizera koji zarade takvu platu je veoma malo, kaže Seada i dodaje kako im veliki teret predstavljaju doprinosi jer vrlo malo salona prijavljuje svoje frizere. Ukoliko ih i prijave plate su, smatra, znatno manje od prosjeka.

Prosječna plata 985 KM

U kompaniji Kolektiv-Posao.ba ističu kako od oglašenih 11.500 radnih mjesta, na USK otpada tek tri posto. –Uglavnom se radi o pozicijama u kategoriji prodaje, ali i farmacije i medicinske struke. Najčešće se traže prodavači ali i ko-centar agenti, magistri farmacije te medicinske sestre i doktori. Ovom analizom prosječna plata za sve pozicije u USK iznosi 985,00 KM a za posao prodavača koji je i najtraženiji na listi zanimanja, prosječna plata je 550.00 KM u svim gradovima BiH, kaže Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica pojekata kompanije Kolektiv/posao.ba.

/reprezent.ba

Related posts