Na području USK uskoro osnivanje općinskih turističkih zajednica

Svim općinama u Unsko-sanskom kantonu uskoro će biti vraćena mogućnost osnivanja vlastitih turističkih zajednica kroz donošenje novog zakona o turizmu, što za cilj ima unapređenje turističkih aktivnosti i razvoj turizma u lokalnim zajednicama.

Regija Unsko-sanskog kantona obiluje prirodnim i kulturno-historijskim naslijeđem pa se tako od 250 starih gradova i utvrda u BiH čak jedna petina nalazi upravo na području USK. Međutim, iskorištenost tih potencijala u proteklom periodu nije bila na zadovoljavajućem nivou.

Dosadašnja turistička zajednica nije polučila rezultate

U Ministarstvu privrede USK kažu da dosadašnja Turistička zajednica USK, koja je bila nosilac određenih turističkih aktivnosti, nije polučila željene rezultate, a zbog utaje boravišne takse njeno finansiranje bilo je blokirano. Zbog toga su se odlučili na sistematsko uređenje oblasti turizma.

“Imamo i presudu Ustavnog suda u kojoj se ističe da dosadašnje uređenje ove materije nije saglasno Ustavu FBiH pa je i to bio motiv više da Vlada USK kao i njeno resorno ministarstvo pristupe izradi novog zakona o turističkoj djelatnosti i organizaciji turističkih zajednica, koji bi kroz sistemska rješenja doprinio bržem i boljem razvoju turizma na našem području”, kaže u razgovoru za Klix.ba Asmir Crnkić, ministar privrede USK.

Uređenje oblasti turizma inače spada u zajedničku nadležnost Federacije Bosne i Hercegovine i kantona. S obzirom na to da federalni Zakon o turističkoj djelatnosti nije tretirao nadležnost kantona, ukazala se potreba da Unsko-sanski kanton sa određenim specifičnostima zakonski uredi ovu djelatnost.

Mogućnost osnivanja općinskih/gradskih turističkih zajednica

Prema novom zakonu, govori Crnkić, Turističku zajednicu osniva Unsko-sanski kanton i on reguliše okvire turističke djelatnosti na području kantona. Pored toga, novi zakon predviđa osnivanje i rad turističkih zajednica na nivou općina.

“Kad je u pitanju osnivanje općinskih turističkih zajednica, ta mogućnost je ostavljena općinskim/gradskim vijećima koja će se, na temelju analize o ekonomskoj opravdanosti, odnosno o dovoljnom broju turističkih atraktivnosti, odlučiti za osnivanje istih ili protiv njih”, kaže Crkić.

To u praksi znači da će svaka općina koja posjeduje određeni broj prirodnog ili kulturno-historijskog naslijeđa, te razne vidove turističkih potencijala i atraktivnosti, biti u stanju da osnuje vlastitu turističku zajednicu, što implicira i mogućnost promovisanja vlastitih potencijala.

“Naravno, ciljevi zakona su i suzbijanje sive ekonomije u ovoj oblasti, bolja zaštita korisnika turističkih usluga, povećanje budžetskih prihoda, zaštita tržišnog natjecanja i doprinos većoj profesionalizaciji djelatnosti”, dodaje naš sagovornik.

Bolji inspekcijski nadzor

Zakon također definiše obuhvat turističke usluge, njene subjekte, putničke agencije, njihove usluge i minimalne tehničke uvjete, jamčevine za aranžmane i potvrde o njihovom osiguranju. Propisuje načine izdavanja licenci za obavljanje djelatnosti, ulogu i uvjete za obavljanje poslova turističkih vodiča, uređuje oblast seoskog turizma i drugih specifičnih oblika turizma.

Ono što je bitno naglasiti je da se novim rješenjem osigurava i bolji inspekcijski nadzor ove oblasti te definira namjena trošenja sredstava u ovoj privrednoj grani. Odnosno, zakon predviđa ostvarivanje nadzora nad radom, kao i kaznene odredbe u slučajevima njegovog kršenja.

“Mi smo u Nacrtu zakona ugradili i specifičnosti koje su svojstvene području našeg kantona. Kao što znate, danas u svijetu imamo više od 50 različitih oblika turizma, a trenutno je dugoročni svjetski trend tzv. ‘kulturni turizam’ za koji USK posjeduje sve pretpostavke. Naime, kod ovog oblika turizma osnovni resursi u kulturnom turizmu su kulturno-historijsko naslijeđe, kulturne manifestacije te autentični tradicijski način života, što je komparativna prednost USK s obzirom na činjenicu da se jedna petina starih gradova i utvrda u BiH nalazi upravo na našem području”, pojašnjava Crnkić, dodajući da je, primjerice, i rafting posebno tretiran novim zakonom.

Zakon o turizmu u formi nacrta već je dobio saglasnost Vlade USK i upućen je Skupštini USK na daljnje postupanje. Ukoliko dobije podršku skupštinskih zastupnika slijedi javna rasprava po općinama, gdje će svi nosioci turističke politike imati priliku kroz konkretne prijedloge utjecati na oblikovanje konačnog zakona o turizmu USK.

klix.ba

Related posts