Na današnji dan ubijene su 53 osobe u Prhovu i strijeljano oko 80 na Velagićima

Na današnji dan prije 24 godine u općini Ključ u selima Prhovo i Velagići izvršeno je masovno ubijanja Bošnjaka.

Tog dana u Prhovu su srpske snage pred trgovinom izvele sedam muškaraca i ubili ih naočigled mještana. Nakon odvajanja muškaraca poveli su ih prema naselju Peći i na tom putu ubili 15 lica, a ostale muškarce zatočili u logor u zgradi Osnovne škole “Nikola Mačkić“. Istog dana u Prhovu je pred jednom kućom ubijeno 37 Bošnjaka Prhova, od čega 17 žena. Za nekoliko sati u tom naselju je ubijeno 53 Bošnjaka od čega 11 maloljetne djece.

Privođenja, hapšenja i zatočenja nastavljena su istog dana i u naselju Velagići, odnosno u zaseocima Vojići, Nezići, Hasići i Hadžići, gdje su privedene zatvarali u školi u Velagićima. U noći sa 31/01 juni pred školom je izvršeno masovno strijeljanje i tom prilikom ubijeno oko 80 civila. Ubijeni su bačeni u masovnu grobnicu Lanište II.U naselju Velagići ukupno je ubijeno ok o 130 nevinih ljudi.

Obilježavanje Dana zločina počinjenog nad Bošnjacima Velagića održati će se danas od 10:00 obilaskom šehidskog mezarja i stratišta Lanište, dok će se godišnjica stradanja u Prhovu obilježiti u subotu 04. juna kada je planiran obilazak masovne grobnice Ciganska dolina i vjerski program na šehidskom mezarju u Prhovu.

U Ključu je od oko 600 ekshumiranih žrtava bilo i 47 žena i 20 djece.Najmlađa ekshumirano žensko dijete je mala Amila Džaferagić rođena 1992. i ubijena 1992. (stara 3 mjeseci) i njen brat Almir, star 4 godine, a najstarija žrtva je Arif Medanović rođena 1908, a ubijena 1992.Među 20 ekshumiranih maloljetnika bilo je sedam mlađih od 10 godina.

Related posts