Muslimani obilježavaju jedan od dva najveća blagdana: Bajram-namaz u 5.48 sati

Jutarnjim molitvama u džamijama, muslimani širom svijeta u utorak, 5. jula, dočekat će jedan od dva najvažnija blagdana, Ramazanski bajram, koji po završetku ramazanskog posta traje tri dana. Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Ezan za sabah-namaz oglasit će se u 4.40, dok će tradicionalni bajramski program početi u 5.05 sati. Bajram-namaz bit će klanjan u 5.48 sati, a u 9.30 bit će održano tradicionalno čestitanje u kabinetu reisa Huseina ef. Kavazovića.

Program se nastavlja, u večernjim satima, u haremu Careve džamije, gdje će biti upriličen bajramski prijem kojem će prisustvovati samo odabrane zvanice.

Mjesec dana nakon posta, muslimani s velikom radošću dočekuju Bajram, u nadi da će se njihove molitve i ibadeti primiti. Zbog toga i pripreme za ovaj blagdan počinju danima prije, pripremaju se kolači, poziva se rodbina te svi zajedno uživaju u čarima ovog praznika.

Drugi dan Bajrama je Dan šehida

Drugog dana Bajrama, koji se obilježava i kao Dan šehida, reis Kavazović posjetit će šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu, dok će hatma-dova šehidima biti proučena u Begovoj džamiji u 12.15 sati.

avaz.ba

Related posts