MUP Srbije i MUP RS prave oružanu vježbu: Kako Vučićev režim brutalno krši suverenitet BiH

MUP Srbije i MUP RS najavili su svoju zajedničku antiterorističku vježbu za 29. avgust ove godine na graničnom prelazu od Šepka do Loznice. Kako je direktor Granične policije Zoran Galić već duže vrijeme na bolovanju, njegov posao je preuzeo zamjenik Zijad Srabović.

Riječ je o flagrantnom narušavanju suvereniteta države Bosne i Hercegovine i povredi njenih granica. Srabović se obratio za mišljenje Ministarstvu sigurnosti BiH, iako mu Zakon o Graničnoj policiji BiH nalaže da takvo djelovanje spriječi.

Ne šuti samo Vijeće ministara na ove zvanične najave MUP-a Srbije i MUP-a RS. Šuti i Predsjedništvo BiH. Šute i stranke, iako u njihovim stranačkim programima u prvim članovima stoji tvrdnja da će se boriti za suverenitet i nezavisnost BiH.

Sve ovo je jednom već viđeno, od 7. do 11. oktobra 2013. godine kada je održana slična, navodno, antiteroristička vježba MUP-a Srbije i MUP-a RS na HE Perućac. Ni tada nije bilo ozbiljnijih reakcija državnih organa BiH, niti Granične policije BiH.

Postavlja se pitanje kako bi reagirali organi Srbije kad bi im, za primjer, sličnu oružanu vježbu organizirao MUP Kosova u tri općine sa albanskom većinom? Ili MUP Bugarske na teritoriji Srbije u općini sa bugarskom većinom?

Ne zna se šta je premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa američkim potpredsjednikom Džo Bajdenom (Joe Biden), ali je nakon razgovora rekao da je „jedna iskra dovoljna da zapali region“.

Ovakvu vježbu mogao je dogovoriti samo neko kome nije stalo do mira u regionu nego do stalnog podizanja tenzija. Zar nije državni terorizam kršiti teritorijalni integritet države BiH bez pitanja i traženja dozvole od državnih organa?

Nije jasno zašto je baš Aleksandar Vučić taj koji „produkuje iskre“ i istovremeno izražava zabrinutost.

Related posts