Može li iznajmljivanje privatnog vozila u FBiH biti zakonito

Udruženje rent a car agencija FBiH osudilo je pokretanje portala Mondodrive, koji nudi posredništvo između rent a car agencija i onih kojima trebaju njihova vozila. Za Udruženje je sporna usluga ovog portala, koji nudi da svoje vozilo mogu iznajmiti i privatna lica, građani, te tako zaraditi novac, piše Patria.

Iz Udruženja navode da je iznajmljivanje privatnih automobila u suprotnosti Zakonu o cestovnom prometu FBiH. Zakon nalaže da vozila koja se iznajmljuju ne smiju biti prijavljena na privato lice, već moraju biti vlasništvo rent a car firme ili lizing kuće koja je vozila prodala rent a car firmi. Također, vozila koja se iznajmljuju moraju tehnički pregled raditi svakih šest mjeseci. Privatna vozila svakako ne idu na tehnički pregled tako često. Polica osiguranja kod vozila namjenjena za rentanje je uvećana u odnosu na privatne automobile. Konačno, Zakoni FBiH nalaže i fiskalnu kasu za rent a car kuće.

– Pozivamo nadležne institucije da ispitaju rad ovog portala – navodi se u saopćenju Udruženje rent a car agencija FBiH. Iz Udruženja navode da su rent a car firme već dovoljno ugrožene nelegalnim rent a car kućama i nelegalnim taksistima.

Nedin Zahirović, kreator Mondodrive portala objašnjava u izjavi za Patriju da ništa ne vidi sporno u njegovom projektu. Nešto slično postoji u zemljama zapada, ili u SAD-u. Mondodrive je prvi projekt ove vrste u BiH. Pokrenut je u Gračanici.

– Vlasnici automobila svoje vozilo često posude prijatelju ili nekome od porodice. I to im niko ne može zabraniti. Ne vidimo prepreku da isti ti vlasnici svoj automobil posude i nekome ko ga uopće ne poznaju, i da za to naplate određenu količinu novca – kaže Zahirović.

Mondodrive je, kaže, samo posrednik između vlasnika automobila i onoga ko ga želi iznajmiti. Za to agencija uzima proviziju, na koju plaća porez. Zahirović tvrdi da nije konkurencija rent a car agencijama, već samo posrednik koji će poboljšati njihovu uslugu. Sa nekim od njih već ima saradnju, piše Patria.

Related posts