Modna ikona koja je voljela knjige: Prije 90 godina rođena Marilyn Monroe

Norma Jeane Mortenson, poznatija kao Marilyn Monroe, bila je američka glumica, model i pjevačica, modna ikona koja je glumila u velikom broju komercijalno uspješnih filmova tokom 1950.-ih i ranih 1960.-ih.

Nakon što je provela djetinjstvo u domovima, Monroe je započela karijeru kao model, što je dovelo do potpisivanja ugovora za film 1946. godine za Twentieth Century Fox. Glumila je u malim ulogama, ali njen nastup u filmovima “Džungla na asfaltu” i “Sve o Evi” privukao je pažnju.

Najpoznatije uloge

Prvu glavnu ulogu ostvarila je 1952. godine u filmu u kojem je skrenula pažnju na svoju zavodljivost. Njena ličnost “glupa plavuša” je korištena u komičnim scenama u kasnijim filmovima kao što su “Muškarci više vole plavuše” (1953), “Kako se udati za milionera” (1953) i “Sedam godina vjernosti” (1955). Monroe je kasnije studirala glumu na Actors studiju.

Njenu dramatičnu glumu u filmu “Autobuska stanica” (1956) su pozdravili kritičari i dobila je nominaciju za Zlatni globus. Njena produkcijska kuća, Marilyn Monroe Productions, je objavila film “Princ i plesačica” (1957), za koju je dobila nominaciju za BAFTA nagradu i osvojila nagradu David di Donatello. Ona je dobila Zlatni globus za ulogu u filmu “Neki to vole vruće” (1959). Monroe je posljednji film Neprilagođeni glumila sa Clarkom Gableom, po scenariju koji je napisao njen tadašnji suprug Arthur Miller.

Posljednje godine života su joj bile u znaku bolesti, ličnih problema, davala je znakove nepouzdanosti i bilo joj je teško raditi. Monroe je navodno umrla od predoziranja barbituratima 5. augusta 1962. godine, a tačne okolnosti su bile predmet nagađanja.

Godine 1999., Monroe je rangirana kao šesta najveća ženska zvijezda svih vremena Američkog filmskog instituta. U decenijama nakon njene smrti, ona je često citirana kao pop i kulturna ikona i kao suštinski američki seks simbol. TV Guide Network ju je proglasio brojem 1. najseksiplinijih žena svih vremena.

Iako je cijeli život bila na glasu kao “plavuša koja samo dobro izgleda”, činjenica je da je Marilyn zapravo voljela knjige i bila je zaljubljena u poeziju.

Najpoznatiji citati Marilyn Monroe

– Što sam bila starija, sve više sam uviđala da sam drugačija od ostale djece jer nije bilo

poljubaca ni obećanja u mom životu. Često sam bila usamljena i željela sam

da umrem. Pokušavala sam da oraspoložim samu sebe svakodnevnim maštanjem.

– Uvijek sam imala talenat da iritiram žene, još od svoje četrnaeste godine.

Žene imaju tu tendenciju da „uključuju alarm“ kada vide svoje muževe

kako razgovaraju sa mnom.

– Radije bih da hiljadu žena budu ljubomorne na mene, nego ja da budem

ljubomorna na bar ijednu od njih. Jednom sam bila ljubomorna i u tome nema

ničega zabavnog.

– Žene miješaju histeriju i strast, džangrizavost i predanost.

– Većina muškaraca (i žena) misle da imam dva lica. Bez obzira koliko iskreno

razgovarala sa njima uvijek su vjerovali da pokušavam nekako da ih prevarim.

– Kada govorim, imam tu naviku da ne završavam rečenice, a to ostavlja utisak

da ne govorim istinu.

– Imam mnogo loših navika. Jedna od njih je kašnjenje. Kada treba da se spremim da odem negdje na večeru u osam, ja ću ležati u kadi više od sat vremena.Kada prođe osam, ja ću i dalje biti u kadi i dodavati parfem u vodu i biti zadubljena u svoje misli.

(Faktor.ba)

Related posts