Mladić iz BiH zatočen u bivšem gulagu, a danas “omiljenom” Putinovom zatvoru

U zatvoru u ruskoj federalnoj jedinici Tatarstan već pet mjeseci leži bh. državljanin Mujo Musić, koji je, pritvoren u najtežim mogućim uslovima bez mogućnosti kontaktiranja porodice, i to u zatvoru u koji je ostavština komunističkog režima, kada su takva mjesta bila poznata kao gulazi.

– Mujo je uhapšen prije pet mjeseci jer je navodno učestvovao u kafanskoj tuči u kojoj je povrijeđena jedna osoba. Međutim, on je u tom trenutku bio udaljen od tog mjesta čak osam kilometara i sada se nalazi u zatvoru u gradu Kazan, rekao je za Dnevni avaz Semir Glavić, rođak Musića.

Gavrić tvrdi da je njegov rođak smješten u maloj ćeliji zajedno s još 29 pritvorenika, a u kojoj ima svega 11 kreveta.

Niko od članova porodice ne može ga posjetiti, samo je advokatu dopušteno. Sa slučajem je upoznata i Ambasada BiH u Moskvi, međutim, nisu puno učinili po tom pitanju.

Prema tvrdnjama Mujine rodbine, iz Ambasade BiH su tražili novac!?

– Mi smo se javljali da nam pomognu, ali iz Ambasade su nam tražili novac da obiđu Muju. Iz Ambasade su nam rekli da im mi moramo platiti put i smještaj u Kazanu, kako bi oni obišli Muju. Mi nemamo taj novac, kaže Glavić.

Kako tvrde njegovi rođaci, Mujo, koji je oženjen i ima dvoje djece, već deset godina radi u Rusiji kao građevinski radnik.

Inače, prema tvrdnjama ruskih, ali i nezavisnih svjetskih medija, zatvor u Kazanju je jedan od najneuslovnijih u cijeloj Rusiji, a po početku svoje moći, Vladimir Putin je svoje političke protivnike slao upravo u kazanjski zatvor.

Zatvor u Kazanju je ostavština iz sovjetske ere koji je u to vrijeme služio kao Gulag, a izgrađen je još za vladavine Lenjina.

Kao najtamniji period kazanjskog zatvora ističe se period Staljinove vlasti kada je svoje neistomišljenike masovno slao u gulage.

Related posts