Mladen Ivanić: 9. januar možemo nazvati dan državnosti ili dan osamostaljenja RS-a

Mladen Ivanić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao da se 9. januar može nazvati dan državnost ili dan osamostaljenja.

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić izjavio je danas da, ukoliko bi bilo ko zabranio referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, pomogao bi Miloradu Dodiku.

– Zabrana referenduma bi od Dodika napravila nešto što on nije, i bar bi ličio na zaštitnika interesa RS-a – tvrdi Tadić.

Rekao je da Centralna izborna komisija treba da dostavi spiskove i da se referendum treba održati.

Isti stav ima i o pitanju Ustavnog suda BiH, odnosno smatra da bi privremena mjera zabrane referenduma išla u korist Dodiku.

Smatra da je predsjednik RS-a i SNSD-a jedno važno nacionalno pitanje bacio pod noge i isprljao.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je također rekao da dosad u RS-u nisu provedena dva referenduma o kojima su usvojene odluke u Narodnoj skupštini, a vjeruje da će izjašnjavanje građana o 9. januaru ipak biti održano.

Međutim, ističe, da je bio protiv da se referendum provede prije izbora, ali da Dodik i SNSD nisu odustajali od datuma, 25. septembra, sedam dana prije lokalnih izbora.

– Ako se bilo ko uplaši referenduma, mi nećemo odustati. Samo Dodik i njegovi mogu da odustanu. Dodiku je koalicioni partner, Petar Đokić iz SP-a, rekao da treba da podnese ostavku ako odustane od referenduma – naveo je Čavić.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ističe da bi Ustavni sud BiH, donošenjem privremene mjere i zabranom referenduma, doveo do katastrofe pravnog sistema u BiH.

Ponovio je da je njegov prijedlog institucijama RS-a da se, nakon referenduma, 9. januar nazove danom državnosti, čime bi se provela i odluka Ustavnog suda BiH i zaštitili interesi RS-a.

Ukoliko se i to rješenje ospori, predlaže da se to zove dan osamostaljena RS-a.

Smatra da Centralna izborna komisija (CIK) BiH nema nijednog zakonskog osnova da zabrani korištenje biračkih spiskova za potrebe referenduma u RS-u, zakazanog za 25. septembar.

(Faktor.ba/Foto: Arhiv)

Related posts