Mladen Bošnjak: U Neumu je organizovan parapolitički skup dodvoravanja Miloradu Dodiku

Znanstveno-stručni skup održan 16. i 17. marta u Neumu, pod nazivom “Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji evropskih vrijednosti”, izazvao je veliku pažnju bh. javnosti, ali i negodovanja zbog političkog karaktera “znanstveno-stručnog” skupa.

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Mladen Bošnjak, iz Ljubuškog, kazao je za Klix.ba da mu je nejasno zašto je skup u Neumu okarakterisan kao “znanstveno-stručni”, te da je on održan samo kako bi Dragan Čović opravdao svoja obećanja prema Miloradu Dodiku.

“Da se otklone sve dvojbe, taj skup je održan da bi se dodvorilo u prvom redu Miloradu Dodiku, odnosno da bi Dragan Čović opravdao svoja obećanja. I to se radi u trenutku kada je država na staklenim nogama, kada je Bosna i Hercegovina zaista najslabija i kada je praktično pred raspadom”, kategoričan je Bošnjak.

Dodaje da su potezi Bakira Izetbegovića oko revizije, i sve što se dešavalo u proteklom periodu, došli u idealnom trenutku za Dodika i Čovića, te da je po inerciji tih dogovora skup u Neumu i organizovan.

“Taj skup nema niti jednu dodirnu tačku sa znanstveno-stručnim. Čak nije ni politički, jer bi politički donio određene zaključke. U Neumu je organizovan uopćen parapolitički skup dodvoravanja Miloradu Dodiku”, tvrdi Bošnjak.

Neumskom znanstveno-stručnom skupu nisu prisustvovali predstavnici Hrvatskog kulturnog društva Napredak, ali ni mnogi drugi relevantni predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Bošnjak šaljivo komentira da bi prisustvo političkih neistomišljenika kvarilo idilu neumskog skupa.

“Ovo je vrijeme devedesetih godina. Ovo je povratak vremena koja su afirmirala uniformirano hrvatstvo. Prisjetite se kratko februara 1994. godine i čuvenog Sabora Hrvata u Livnu. Imali smo istovremeno Hrvatsko narodno vijeće u Sarajevu i Sabor Hrvata u Orašju. I to su tačno tri kategorije razmišljanja, tri načina viđenja budućnosti Hrvata u BiH. Ja sam tada, naprimjer, kao gost bio na Saboru u Livnu na kojem je jasno rečeno da sve što Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju da je tu u Livnu. Ne trebam napominjat da je tu bio Šušak i mnogi drugi… Ali, zanimljivo, danas ko zmija noge kriju da je glavni gost na Saboru Hrvata u Livnu 1994. godine bio Fikret Abdić”, kazao je Bošnjak.

Ističe da je, uopćeno gledajući, sve što je izneseno na skupu u Neumu uredu, da je riječ o ispravnim zahtjevima za koje niko nema snage da ih pravilno i jasno artikulira.

“Ovdje je problem taj nesretni Izborni zakon BiH. Hrvati mogu izabrati svoje predstavnike jedino na teritorijalnom osnovu. Nikako drugačije. Niko nema snage da to kaže, da to artikulira i postavi kao nekakav zahtjev. Ovdje se sve radi pod krinkom borbe protiv unitarizma, a svaki normalan čovjek je protiv unitarizma, pogotovo nekog rigidnog. Znači odbacujemo ga potpuno kao ljudi… Ali, tragedija je što je sada u Bosni i Hercegovini, kao nikada do sad, na snazi borba za tri unitarizma. I to tri krvava unitarizma”, upozorava.

Skupu u Neumu prisustvovao je i hrvatski eurozastupnik Tonino Picula (SDP). On je danas kazao da će Bosna i Hercegovina morati mijenjati ustav i zakone na putu prema Evropskoj uniji, ističući kako bi veliki korak ka stabilizaciji predstavljala izmjena Izbornog zakona kojom bi se onemogućilo nametanja političkih predstavnika između tri konstitutivna naroda.

“Bosna i Hercegovina je jedini poligon gdje hrvatski političari mogu liječiti svoje frustracije, gdje mogu biti superiorni. Dakle, ovo je jedino mjesto gdje su hrvatski europarlamentarci superiorni. Tu su oni jedino europarlamentarci. Bilo gdje drugo, na svim ostalim destinacijama, oni su beznačajni i minorni. Tako da Neum dobro dođe za takve stvari”, zaključio je Bošnjak.

Podsjećamo, skupu je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je došla na poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Skup je otvorila Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru. Uvodno predavanje održao je Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Related posts