Mjesta u Velikoj Kladuši u kojima je ratni zločinac Fikret Abdić zaista ‘‘babo’’

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, u naredne četiri godine bit će načelnik Općine Velika Kladuša. Na 93,85 posto obrađenih biračkih mjesta, Abdić je dobio 8.491 glas, četiri hiljade više od Admila Mulalića iz Demokratske narodne zajednice.

Abdić je pobijedio u skoro svim biračkim mjestima na području ove krajiške općine. Izdvaja se nekoliko biračkih mjesta u kojima su preostali kandidati, Abdićevi protivnici, dobili jedva nekoliko desetina dok je Babo, kako ga nazivaju njegove pristalice, u tim istim mjestima dobio i po nekoliko stotina glasova.

Takvo je biračko mjesto Šabići gdje je Abdić dobio 324 glasa dok su Admil Mulalić, Asmir Ćufurović i Adem Pajazetović jedva skupili dvadesetak glasova.

Abdić je na dva biračka mjesta u Kudićima dobio 350 glasova, dok su njegovi protukandidati dobili ukupno 143 glasa. Slična situacija je i u Vejincima gdje dominiraju Abdićeve pristalice.

U biračkmim mjestima Zborište ubjedljivo je pobijedio DNZ-ov kandidat Mulalić koji je dobio 233 glasa dok je Abdić dobio “tek” 67. U mjestu Stabandža pobijedio je nezavisni kandidat Adem Pajazetović sa 17 glasova.

Sudeći prema glasanju u mjestu Vrnogračka Slapnica, Abdić je i tamo popularna ličnost. Više od 60 posto mještana glasalo je za njega. Slična je situacija i u mjestima Johovica, Trn, Glavica, Gornja Vidovska, Čaglica, Gornja Slapnica…

Podsjetimo, Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine i proglašenje takozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna.

Proglašen je krivim zbog uspostave samozvane autonomne pokrajine zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 protivnika uspostave te samozvane pokrajine.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Krajem decembra 2013. godine, došlo je do raskola unutar Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Velikoj Kladuši, stranci čije pristaše podržavaju Fikreta Abdića, a koji nisu prihvatili novoizabrano rukovodstvo ove stranke na čelu sa Rifatom Dolićem.

Dvije sedmice nakon Kongresa stranke, raspušten je Općinski ogranak DNZ BiH Velika Kladuša na čijem je čelu bila Elvira Abdić-Jelenović i nakon čega je formirana Laburistička stranka BiH (LS BiH).

N1

Related posts