Mjesec dana primjene novog zakona: Ni rigorozne kazne nisu opomena za nesavjesne vozače

Vozači u BiH brujali su o rigoroznim kaznama za saobraćajne prekršaje kada je sredinom februara izmijenjen i dopunjen Zakon o sigurnosti saobraćaja u BiH. Međutim, nakon mjesec dana, saznajemo da pooštrene kazne nisu zaustavile i osvijestile pijane i vozače bez vozačke dozvole u kršenju pravila saobraćaja.

Prema podacima iz većine kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, proteklih mjesec dana neznatno je umanjen broj saobraćajnih nesreća u BiH, dok nema velikih promjena u broju saobraćajnih prekršaja.

“Mi nismo radili detaljne analize, ali prema uvidu sa terena nažalost moram reći da novi Zakon, odnosno pooštrene kazne još nisu utjecali na vozače da se ponašaju u skladu sa propisima”, kazao nam je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Kao primjer Prohan navodi podatak da je tokom vikenda, u okviru pojačanih kontrola na području SBK-a, u roku od 48 sati iz saobraćaja isključen 71 vozač u alkoholiziranom stanju ili bez vozačke dozvole. Njih šest je čak i uhapšeno.

“Vrlo često naši službenici nalete i na pješake koji prelaze ulicu sa slušalicama. Nije bilo kažnjavanja, više smo ih samo upozoravali”, kaže Prohan.

Pojačane kontrole

U Tuzlanskom kantonu svakim danom su pojačane policijske kontrole učesnika u saobraćaju, saznajemo od Izudina Šarića, glasnogovornika MUP-a Tuzlanskog kantona. Najveća “meta” tuzlanske policije su pijani vozači.

“I dalje je dosta slučajeva da i žene i muškarci voze sa više od dva promila alkohola u krvi. Želimo staviti do znanja vozačima da su pooštrene kazne time što smo pojačali kontrole. Međutim, meni se čini da su veće kazne utjecale samo na to da savjesni vozači postanu još savjesniji, a nesavjesni svakako nalaze način da izbjegnu to plaćanje”, ističe Šarić.

Glasnogovornica MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić kaže da novi Zakon u ovom kantonu ima efekta u smislu da se “vozači u alkoholiziranom stanju hapse do otrežnjenja”.

Iako se disciplina vozača, prema uvidima sa terena kantonalnih MUP-ova, u posljednjih mjesec dana nije popravila, iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH smatraju da “Zakonu treba još vremena”.

“S obzirom na kratku primjenu i implementaciju izmjena i dopuna Zakona, nezahvalno je ulaziti u ozbiljniju raspravu i govoriti o njegovim pozitivnim ili negativnim rezultatima”, kazali su nam iz Kabineta ministra komunikacija i prometa Ismira Juske.

Klix.ba

Related posts