Mit o venecuelanskim ljepoticama: Iza svega se kriju nebrojeni treninzi, dijete i torture

Venecuela je poznata kao zemlja najljepših žena. Venecuelanke su bez premca na takmičenjima ljepote, gdje su osvojile sedam naslova za Miss Universe, šest kruna za Miss Svijeta, sedam Miss International naslova, a dva puta su pobijedile i na takmičenju za Miss Earth. Venecuela je prva zemlja koja je pobijedila na sva četiri takmičenja više puta, a trenutno su sa 22 naslova najuspješnija zemlja na takmičenjima ljepote.

Ova činjenica stvorila je sliku da u Venecueli žive najljepše žene, a objašnjenja za takvu situaciju su razna. Patricia Zavala, finalistkinja takmičenja za Miss Venecuele 2009. godine, kao razlog ovog fenomena navodi to da jednostavno nešto ima u venezuelanskom “zraku i vodi”.

Međutim, takva objašnjenja padaju u vodu kada se bliže pogleda venecuelanska industrija ljepote.

Miss Venecuela jedna je od najvažnijih manifestacija u zemlji i predstavlja ozbiljan biznis u koji takmičarke ulažu jako mnogo vremena, truda i novca. Roditelji djevojčice upisuju na akademije ljepote još od rane dobi, a one prolaze mnoge fizičke torture nastojeći uklopiti tijelo u sliku “idealne žene”. U trci za ljepotom posežu za drastičnim mjerama poput ugrađivanja plastične mreže u jezik kako bi manje jele, silikonskim umecima u zadnjici i raznim napravama za stezanje struka kako bi zadovoljile stroge kriterije za učešće na takmičenju za Miss Venecuelu.

A kako i ne bi kada su pobjednici otvorena sva vrata, pa i prema onim profesijama u kojima u ovoj latinoameričkoj zemlji žene nisu dovoljno zastupljene.

Nakon “Miss Venecuele” kandidatura za predsjednicu
U zemlji gdje su žene marginalizirane u političkom životu, jedna od najpopularnijih političarki je Irene Sáez, bivša Miss Venecuele i Miss Universe. Njezin vrtoglavi politički uspon, uprkos nedostatku inače kritički važne podrške tradicionalnih političkih stranaka, pokazatelj je da Miss Venecuela takmičarkama otvara mogućnosti kakvima se inače ne bi usudile nadati.

Zahvaljujući popularnosti stečenoj na ovom takmičenju, Sáez je nosila titulu gradonačelnice grada Chacao, guvernerke pokrajine Nueva Esparta, a bila je i kandidatkinja za predsjednicu države.

Miss Venecuela ozbiljna je organizacija koja svoj monopol nad ljepotom u Venecueli održava zahvaljujući budnom oku predsjednika organizacije Osmela Souse, ekstravagantnog Kubanca koji već godinama trenira sudionice takmičenja u svojevrsnom kampu za ljepotu koji ih priprema za manifestaciju.

Kamp uključuje rigorozan plan vježbi i dijeta, lekcije u javnom nastupu i sve ono što bi budućoj Miss moglo zatrebati na svjetskom takmičenju. Plastične operacije su opcionalne, ali poželjne. I dok u nekim zemljama, uključujući BiH, djevojke imaju nekoliko dana ili sedmica za pripreme, učešće u Sousinom kampu traje šest mjeseci. Nakon toga se održava izbor ogromne popularnosti koji prati većina Venecuelanaca i bira se djevojka koja će njihovu zemlju predstavljati na svjetskom takmičenju.

Ali, tu nije kraj za izabranu Miss Venecuele. Od toga trenutka dobiva tim profesionalaca koji je uz nju 24 sata dnevno, a uključuje nutricionista/kinju, osobnog trenera/icu, učitelje protokola, hoda i javnog govora, asistenta/icu za talent sekciju natjecanja, šminkere i dizajnere odjeće.

Missice zvijezde telenovela
Pobjednica dobija status nacionalne ikone, ali i ostale učesnice dobiju priliku da ostvare svoje snove, većinski povezane sa Venevisión, partnerskom televizijom koja producira najpopularnije telenovele u zemlji i za glumice i TV voditeljice redovno bira ljepotice sa Miss Venecuele. Nikakvo čudo, onda, što je “san svake djevojčice da bude Miss Venecuele”, što se često čuje među stanovništvom.

U zemlji ograničenih mogućnosti za žene, zemlji mačizma i ogromnog siromaštva, mnoge djevojke svoju šansu vide u takmičenju za Miss Venecuele. Pobjeda im otvara vrata uspjeha, slave i bogatstva i omogućava upliv u profesije u kojima inače ne bi imale šansu. Iza njihova sjaja i blještavila nalazi se mnogo truda, muke i bola. Međutim, ništa od toga ne dopire do nas iza TV ekrana koji vidimo samo ono što Venecuela želi da vidimo.

Mit neprikosnovene ljepote venecuelanskih žena, koja se hrani “nečim iz vode i zraka”.

klix.ba

Related posts