Mirza sa djevojkom snima klipove i od Youtubea zarađuje od 800 do 1.000 dolara mjesečno

Sigurni smo da mnogi od vas znaju ko je Mirza Demirović ili “Neki Jutuber”, no za one koji nisu redovni pratitelji dešavanja na kanalu Youtube, u nastavku ćemo predstaviti ovog zanimljivog maturanta iz Zavidovića.

Krenimo od najsvježije informacije. Mirza je dobitnik priznanja popularnog Youtubea sa nagradom “Silver Play Button”.

“Ja sam četvrti u našoj zemlji koji je dobio tu nagradu. Youtube je dodjeljuje direktno, kada se pređe određena cifra pretplatnika. Prvi prag je 100 hiljada pretplatnika, druga nagrada ide za milion, a treća za 10 miliona. Ja sam prešao tu prvu stepenicu. To je podstrek za nas da više radimo. Za mene lično, to je veliko priznanje i velika obaveza. Iz neke zezancije to je meni sada prešlo u posao. Imam zaradu od toga. Sada imam više od 160 hiljada pretplatnika, za oko tri godine rada”, kaže na početku mladi Demirović.

Na popularnoj mreži Youtube Mirza smišlja, snima i postavlja autorske filmove i videoklipove, kojim zabavlja hiljade mladih širom naše zemlje.

“Snimao sam sve, da mi kanal ne bi bio monoton, ali najbolje prolaze izazovi koje snimam sa djevojkom i društvom, gdje se takmičimo ko će nešto prije uraditi ili bolje. U zadnja tri mjeseca snimam daily vlog, to jest prenosim svoju svakodnevnicu javnosti. To trenutno u BiH radimo samo ja i Nedim iz Visokog. Svaki dan se objavljuje klip u isto vrijeme, i to je raji zanimljivo, jer je nešto novo kod nas. Privatni život i sve ono što mi se dešava tokom dana, ja bilježim i iznosim pretplatnicima. Kao neka serija, jer svaki dan čekaju da vide šta se meni novo dogodilo. Svo svoje slobodno vrijeme koristim da snimam”, priča Demirović.

Pošto je maturant Gimnazije Rizah Odžekić u Zavidovićima, škola mu kaže oduzima dosta vremena, jer je potrebno više napora kako bi se srednje obrazovanje privelo kraju na najbolji način. Ali, i pored toga stigne zabilježiti klip, kako fanove ne bi ostavio bez dnevne doze svojih dešavanja.

“Obično svi snimaju sami, i ja sam tako krenuo, no kasnije sam ubacio i djevojku. Prvi smo par koji to radi ovdje, pa je to ljudima zanimljivo. Ne mogu reći da je zajednički kanal, zato što ona nije stalno tu, nego ponekad kad ja naiđem na neki zanimljiv izazov, onda i nju uključim. Na početku sam snimao mobitelom, ali kasnije sam ulagao, pa sada imam više kamera i rasvjetu. Što je bolji kvalitet snimka, više će imati i pregleda, tako da shodno napredovanju i ulažem u kanal”, priča nam Mirza.

Na početku svog projekta tvrdi da nije imao podršku društva. Kao i svako drugačiji u našoj zemlji, nije bio prihvaćen.

“Ismijavanja je bilo svakako i priče poput ‘Šta on to radi, što pravi budalu od sebe’ i slično. Međutim, mene to nije toliko doticalo, zato sam i došao ovdje. Da sam slušao, ne bih sada ovo postigao. Sada ti koji su pričali svašta i pljuvali po meni, trude se da se nađu u mom društvu, što je smiješno, ali eto treba im dati prostora. Ljudi sada počinju shvatati šta je to”, govori Demirović.

Prvi klip koji ga je kaže ‘pogurao’, je kratkometražni film “Rane”. Sada za dan dobije 50 hiljada pregleda. Klipovi na kojima snima izazove za noć pređu 200 hiljada pregleda. Najviše pregleda na jednom njegovom klipu je pola miliona tvrdi.

“Sa ovim pratiocima i pregledima koje imam, u Americi bi imao život kakav se samo može poželjeti. Ali, na Balkanu je to drugačije. Svaka osoba može sebi da uzme neku mrežu, koja će zastupati Youtube, braniti prva videa, da ne bi neko drugi kopirao, a uz to se preko njih i zarađuje, jer oni dobijaju direktno uplate sa Youtubea. Onda oni uzimaju postotak što vas zastupaju, pa mi na kraju dobijamo onaj finalni novac, oko 80 posto od svoje zarade. Zarada ide po klikovima na reklame. Firma plati da se njihova reklama nađe na klipu i kada neko klikne na tu reklamu, oni meni daju određeni postotak jer je moj klip. 30 puta je veća zarada vani nego ovdje. No tu imaju i sponzori, koji naprimjer nama pošalju neku svoju igricu, da je mi igramu u klipu i pokažemo ljudima gdje da je skinu, pa mi za to dobijemo od njih direktno novac. Od tih poslova se najviše i zaradi, jer od Youtubea nema mnogo para. Za tri miliona pregleda mjesečno dobijem nekih 150 dolara. Kada sve saberem, mjesečno dobijem oko 800 do 1.000 dolara”, navodi Demirović.
U početku mu je cilj bila zabava, jer je uvijek htio biti glumac, no sada je to ozbiljnije. Poslije srednje planira upisati video produkciju ili glumu. Planira kaže snimati dosta dugo, jer ne vidi nikakvu prepreku da bi prekinuo. Njegovim roditeljima jeste bilo čudno na samom početku, no danas i oni čekaju da novi klip snimi. U SAD-u ovo cijele porodice rade, pa zašto ne bi i on kaže, posebno što je spojio ljubav i profit.

source.ba

Related posts