Ministar Šabulić se sastao sa apotekarima USK-a

Na inicijativu čelnih ljudi u Ministarstvu zdravstva i ZZO u Bihaću je danas upriličen sastanak sa apotekarima USK-a. Sastanku su se odazvali apotekari sa kojima ZZO ima ugovore. Svi su podržali današnji susret, koji je organizator najavio da će biti i ubuduće, kako bi se otvoreno progovorilo o aktulenoj problematici i pozitivnim pomacima koji su učinjeni u farmaceutskoj djelatnosti .

Jedan od bitnih segmenata zdravstva je apotekarska djelatnost. U posljednje vrijeme učestali su medijski i drugi natpisi o otkrivenim nepravilnostima na relaciji javno zdravstvo-apoteke. U to se odmah po preuzimanju ovog resora uvjerio i ministar zdravstva Dženis Šabulić, dobivši spisak koji ukazuje na malverzacije oko izdavanja recepata sa esencijalne liste lijekova.

Pomenute nepravilnosti zabilježene su od strane nadležne farmaceutske inspekcije i predstavnika ZZO, te date nadležnim na dalje postupanje. Ministra Šabulića upravo zabrinjava što se dalje po ovom pitanju ništa nije uradilo.

U ZZO također očekuju da će se priča o ranijim zloupotrebama oko izdavanja recepata dovesti do kraja. Od kada je preuzeo ovu ustanovu, direktor Almin Handanagić susreo se i sa drugim problemima koji su uočeni u farmaceutskom sektoru. Među prioritetima je bilo uvesti reda u ugovornim odnosima sa apotekama.

Ono što je, međutim, danas apotekare najviše interesovalo je kako stati u kraj šarenilu u naplati participacije od pacijanata prilikom izdavanja lijekova sa esencijalne liste. Dok se neke apoteke pridržavaju propisa, druge traže nedostatke u zakonim rješenjima u i time svoje kolege stavljaju u neravnopravan položaj.

I u narednom periodu nastaviće se redovni sastanci sa predstavnicima apotekarske djelatnosti kako bi se, rečeno je, otklonile nejasnoće i mogućnost za bilo kakave zloupotrebe i. Već sada su vidljivi rezultati u smislu prekida odliva novca u nepotrebne i zakonom zabranjene svrhe, ističe direktor Handanagić. Krajem godne biće poznato koliko se po tom osnovu uštedilo gdje bi se, obećava Handanagić, dio novca upravo mogao investirati u novine u farmaceutskom sektoru.

rtvusk.ba

Related posts