Ministar Šabulić razgovarao sa predstavnicima osoba sa invaliditetom

Predstavnici 9 udruženja osoba sa invaliditetom, okupljenih u koordinacioni odbor, inicirali su danas radni sastanak s ministrom zdravstva, rada i socijalne politike USK Dženisom šabulićem. Nezadovoljni saradnjom koja posljednih godinu dana stagnira, članovi ovog odbora iznijeli su niz problema s kojima se svakodnevno susreću, od zdravstene i socijalne zaštite do zapošljavanja i uključenosti osoba s invaliditetom u redovan život.

Funkcioniranje udruženja koje okupljaju osobe sa invaliditetom otežano je kašnjenjem sredstava iz tekućeg granta Ministarstva zdravstva i socijalne politike. Za predstavnike koordinacionog odbora, pored administrativnih razloga zapravo je riječ je o nepoštivanju zakonskih normi. U Ministarstvu, s druge strane, tvrde da su sredstva za ovu godinu obezbijedena. Iako zakoni postoje i osobe sa invaliditetom imaju sva prava u praksi je njihova primjena otežana nizom razloga.

Od ekonomskih do onih društvenih. Zato je rad ovih udruženja od izuzetnog značaja kako bi za sve svoje članove osigurali priliku da se čuju, što je istaknuto i tokom danšnjeg sastanka.- piše rtvusk.ba

Related posts