Ministar privrede Asmir Crnkić posjetio Privrednu komoru USK

“Vrijeme je da se svi raspoloživi potencijali stave u funkciju razvoja i da djelujemo zajedno, koordinirano i strateški”

Nakon što je danas posjetio Privrednu komoru USK, gdje je sa rukovodstvom PK razgovarao o pripremama za održavanje ekološkog sajma “EKOBIS” u Bihaću, od 08. do 11.09. ove godine, ministar privrede u Vladi USK mr.sci Asmir Crnkić istaknuo je da Privredna Komora USK ima dugu tradiciju postojanja koju treba cijeniti, a poseban doprinos Komora daje u organizaciji EKOBIS-a koji se održava već 14 godina.

– I ove godine Vlada USK će preko resornog ministarstva finansijski podržati ovu sajamsku manifestaciju. Svaki sajam doprinosi povećanju razmjene roba i otvaranju novih tržišta. EKOBIS od samog početka ima ambiciju postati glavni sajam čija je platforma utemeljena na eko principima, održivom razvoju i zdravom životu. Većina ekonomista upravo tvrdi da budućnost leži u novim tehnologijama, startupovima, inovacijama, cirkularnoj i zelenoj ekonomiji, kreativnoj industriji,,! Mislim da EKOBIS promovira upravo takav put i da se u tome i dijelom uspjelo. Međutim, i u narednom periodu treba raditi na jačanju sajma. Kad je u pitanju misija Komore, moramo vidjeti kako da Komora značajnije pomogne našim privrednicima da dopru do novih tržišta, da dođemo do velikih i kvalitetnih investitora. Prijeka je potreba tražiti načina da povećamo zaposlenost. Ove godine, EKOBIS je sadržajno posvećen „O(P)STANKU“ odnosno gorućem problemu odliva mladih u inozemstvo što je odraz upravo velike nezaposlenosti, ističe mr.sci. Crnkić.

U tom kontekstu, ministar je sugerisao Nihadu Šušnjaru, predsjedniku PK USK da se Komora značajnije angažira na prezentaciji mogućnosti koje pruža SARAJEVO BUSINESS FORUM.

– Na tom najznačajnijem privrednom događaju u regionu održavaju se bileteralni poslovni sastanci domaćih/regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta. U posljednjih nekoliko godina, kako se SBF održava, krajiški poduzetnici nisu imali učešća. Moramo vidjeti zašto? Ne mogu prihvatiti tezu da su naši poduzetnici bez novih poslovnih ideja. Možda im samo treba pomoći prilikom izrade projekata gdje je nužno poznavati određenu metodologiju i standarde. S druge strane, Komora mora dati svoj doprinos i kod izrade određenih zakonskih propisa. U pripremi je nacrt Zakona o turizmu i organizaciji turističkih zajednica. Ja ih molim da uzmu učešće i daju svoj doprinos u ovom procesu. Vrijeme je da se svi raspoloživi potencijali stave u funkciju razvoja i da djelujemo zajedno, koordinirano i strateški, poručio je ministar privrede mr. sci Asmir Crnkić.

Related posts