Milioni Amerikanaca mole elektore: Izaberite Hillary Clinton

Iako je Donald Trump dobio predsjedničke izbore, dio birača Hillary Clinton još uvijek se ne predaje. Nadaju se da su našli način da zaustave ulazak Trumpa u Bijelu kuću – pomoću elektorskog kolegija.

Naime, na američkim izborima tehnički se ne bira izravno predsjednik, već 538 elektora koji će izabrati predsjednika 19. decembra. Iako se radi o pukoj formalnosti, u lijevo-liberalnim krugovima na društvenim mrežama javila se ideja da bi se Trumpove elektore moglo nagovoriti da glasaju za Clinton.

S tim su ciljem pokrenuli online peticiju na stranici change.org naslovljenu “Elektorskom kolegiju: učinite Hillary Clinton predsjednicom 19. decembra”.

U tekstu peticije objašnjeno je da elektori mogu glasati za drugog kandidata ako žele te da bi, čak i u saveznim državama u kojima je takvo glasanje izričito zabranjeno, jedina sankcija koju bi snosili bila novčana kazna. Tu bi im kaznu pristaše Clinton rado platili, dodaje autor peticije.

Kao razlog ovog prilično radikalnog prijedloga autor navodi da je Clinton (prema privremenim rezultatima) dobila veći apsolutni broj glasova. Autor također tvrdi da Trump nije sposoban za vršenje predsjedničke funkcije, te da ga njegova impulzivnost, maltretiranje, lažljivost, istorija seksualnog napastovanja i nedostatak iskustva čine opasnim za republiku, piše Index.hr.

Related posts