Migrantska kriza: Gradska vlast u Bihaću nije odustala od protesta

Da je situacija oko migranata iz dana u dan sve kompleksnija, pokazuje i činjenica da je prvi čovjek Grada Bihaća, gradonačelnik Šuhret Fazlić ovih dana od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona zatražio Izmještanje nekoliko desetina migranata iz zgrade Doma penzionera.

Kantonalne i državne vlasti do sada nisu učinile ništa u pravcu iznalaženja rješenja za smještaj migranata koji je, prema riječima predstavnika lokalne vlasti, ne prihvatljiv da ostane u centru Bihaća.

Inspekcijska služba Grada Bihaća je direktnim izlaskom na teren i vršenjem uviđaja utvrdila da migranti koji su se samoincijativno smjestili u nedovršenom Domu penzionera, borave u nehumanim uslovima nedostojnim za čovjeka. Takva situacija ne samo da je opasna po život i zdravlje migranata koji borave u zgradi, već i po zdravlje građana Bihaća jer se migranti kreću po gradu i mješaju sa lokalnim stanovništvo, te bolesti koje eventualno mogu da zadobiju tokom boravka u ovom objektu, lako se mogu prenijeti i na građane Bihaća.

Pored toga, gradska vlast je zatražila od Policije USK i kantonalnih vlasti da ukolne nelegalno postavljene šatore u borićima kod partizanskog spomen obilježja.

Gdje će se izmjestiti migranti, niko još nema odgovor na to pitanje. Kad nadležne institucije budu imale konačan dogovor oko toga, nesporno je da će ovo ministarstvo po istome i postupati. Jasnog stava oko toga za sada, nema. Bihaćki vijećnici namjeravali su ga tražiti protestom u Sarajevu pred zgradom

Ministarstva sigurnosti no i taj proces usporio je dolazak ministra sigurnosti Dragana Mektića. Kažu nadali su se rješenju a do njega ni tada nije došlo.

U konačnici, od protesta Gradska vlast nije odustala. Odluka o njima, za sada je samo u stanju mirovanja. Ukoliko nadležne institucije što hitnije ne iznađu rješenje – protesti u Sarajevu postaće nužnost i neophodni mehanizam da se državna vlast natjera na hvatanje u koštac s ovim problemom.

/ cazin.net

Related posts