Mercedes-AMG predstavio model GT Roadster

Uoči Sajma automobila u Parizu Mercedes-AMG zvanično je predstavio dugo očekivanu “open-air” verziju svog modela GT koju će nuditi sa 475 i 558 KS.

Mercedes-AMG GT Roadster zasigurno će biti jedna od glavnih zvijezda na predstojećem Sajmu automobila u Parizu, a njemačka automobilska kompanija će publici istovremeno predstaviti obje verzije. AMG GT Roadster zasnovan je na osnovnoj Coupe verziji modela GT, s tim da ga u ovom slučaju pokreće nešto snažniji motor. Veću pažnju publike vjerovatno će privući snažniji model GT C Roadster s kojim stiže i nekoliko detalja koje je Mercedes-AMG ponudio uz Coupe model AMG GT R.

Oba Roadstera pokreće AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor koji u slabijoj verziji nudi 475 KS i 630 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da GT Roadster od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,9 sekundi. S verzijom GT C stiže 558 KS i 680 Nm najvećeg obrtnog momenta, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 3,7 sekundi. Ponuđenim performansama GT C Roadster svrstao se između Coupe modela GT S i GT R.

GT C Roadster od modela GT R “posuđuje” aktivno upravljanje zadnje osovine, a s povećanim tragom i dimenzijom zadnjih točkova značajno su prošireni zadnji blatobrani. GT C je također dobio i rekalibriran 7-stepeni automatski mjenjač sa dva kvačila, a za savršeni zvuk tu je i poseban AMG Performance izduvni sistem.

U Mercedesu za sada nisu spominjali koliko je GT Roadster teži od Coupea, ali naglašavaju da će automobil nuditi samo sa elektropokretanim troslojnim platnenim sklopivim krovom koji će se moći dobiti u jednoj od tri ponuđene boje (bež, crna i crvena). Za podizanje ili spuštanje krova u vožnji, brzina automobila može biti do 50 km/h.

Related posts