Meliha Klopić-Murtić iz Cazina: Recept za uspjeh je veoma jednostavan

Cazinjanka Meliha Klopić-Murtić se već godinama uspješno bavi proizvodnjom prirodnih preparata za njegu lica, kože i kose, a za svoje inovativne proizvode u proteklom periodu nagrađivana je brojnim priznanjima.

Ističe kako se ovom vrstom proizvodnje počela baviti prije osam godina, sasvim slučajno, nakon što je uvidjela da hemijski preparati i komercijalna sredstva koje je upotrebljavala imaju štetne posljedice po njenu kožu. Kaže da se tada počela interesovati za kreme i druge preparate na bazi ljekovitog bilja te ih ubrzo počela proizvoditi u vlastitoj režiji.

“O ljekovitom bilju i njegovim djelotvornim svojstvima nisam mnogo znala. Tada sam se potpuno posvetila proučavanju biljaka i njihovoj preradi na potpuno prirodnoj bazi. Nije trebalo puno vremena da započnem vlastitu proizvodnju, u početku je to bilo na veoma primitivan način, ali sam vremenom napredovala”, prisjeća se ova mlada poduzetnica.

Prema njenim riječima, recepte za preparate je u početku posuđivala, a vremenom je započela s primjenom vlastite recepture.

“Asortiman mojih proizvoda čine melemi, kreme za kožu, sapuni, šamponi i regeneratori za kosu. Sve je pripremljeno i spravljeno od potpuno prirodnih sastojaka koji se mogu pronaći u prirodi”, kaže Klopić-Murtićeva.

Priča da se krug njenih mušterija, koji je prvobitno obuhvatao širi krug rodbine, prijatelja i poznanika, neprestano povećavao, a potražnja za proizvodima iz njene kućne radinosti bivala sve veća. To ju je ponukalo da pokrene vlastiti obrt pod nazivom “Magic touch”, a danas zapošljava pet osoba. Sem prerade ljekovitog bilja, organizovala je i njegov uzgoj na površini od nekoliko hektara.

Njeni poslovni planovi su vezani za proširenje proizvodnje i saradnju s brojnim drogerijama i apotekama u BiH, ali i van granica, s obzirom na to da su interesovanje i potražnja za prirodnim preparatima iz njene kućne radinosti sve veća.

“Recept za uspjeh je veoma jednostavan. Važno je da u životu imate cilj i da mu se u potpunosti posvetite, beskompromisno, s puno želje, truda i entuzijazma. Uspjeh neće izostati”, zaključuje Klopić-Murtićeva.

Hit pasta za depilaciju

Od vlastitih proizvoda izdvaja pastu za depilaciju, koja je u međuvremenu postala pravi hit na tržištu i zaštićen je inovatorski proizvod.

“Nastala je u potrazi za savršenim načinom uklanjanja dlaka tako što sam egipatsku šećernu pastu obogatila eteričnim i biljnim uljima i dobila savršeno sredstvo za depilaciju koje ne ostavlja nikakve neželjene posljedice po kožu. Sem toga, može se nanositi i upotrebljavati na svim dijelovima tijela”, ističe ova cazinska poduzetnica i s ponosom dodaje da joj je ovaj preparat donio nagrade i brojna priznanja u zemlji i inostranstvu.

nezavisne.com

Related posts