Mektić poručio policiji USK: “Djelujte represivno i ne dozvolite migrantima da čine krivična djela!”

Kasarna “Ušivak” u opštini Hadžići kod Sarajeva biće stavljena u funkciju prihvatnog centra za migrante u srijedu, 24. oktobra, potvrdio je za BHRT ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

Prema njegovim riječima, svi migranti u BiH koji se trenutno nalaze van prihvatnih centara, biće smješteni u “Ušivak”.

Mektić je istakao da policija ne smije dozvoliti da migranti u BiH grade naselja van prihvatnih centara, te da oni moraju poštovati ustavni i pravni poredak Bosne i Hercegovine.

Kada je u pitanju situacija u Unsko-sanskom kantonu, Mektić je rekao da nema potrebe za vanrednim stanjem ali je preporučio da policijske snage adekvatno reaguju kada su u pitanju sprječavanja migranata u nezakonitim djelovanjima.

– Pozivam policijske agencije kako u državi, tako i u kantonima, da djeluju energičnije i represivinije, te da spriječe nezakonite radnje migranata. Kasarna “Ušivak” u opštini Hadžići kod Sarajeva bit će stavljena u funkciju prihvatnog centra za migrante u srijedu i svi migranti u BiH koji se trenutno nalaze van prihvatnih centara, bit će smješteni u “Ušivak”, kazao je Mektić za BHRT.

Dodao je da postoji problem sa lokalnim vlastima u USK-u, posebno u Velikoj Kladuši jer, kako je rekao, lokalne vlasti su odbacile i opstruisale sve pokušaje državnih organa da riješe migrantsku krizu. Pozvao je lokalne vlasti da djeluju u saradnji sa državnim organima, te da zajedno traže rješenja za postojeće probleme.

Related posts