Martin Raguž: Vjerujem da će nas ova presuda sve otrijezniti

Martin Raguž, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član predsjedništva HDZ-a 1990, poručio je da će trebati još vremena da se objektivno i do kraja sagledaju sve konsekvence presude “šestorki” u Haškom tribunalu, kao i njene implikacije na ukupne odnose ne samo na BiH nego i na čitav region i jugoistok Evrope.

“Trebalo bi izvući lekciju da se ovakav rasplet više nikada ne ponovi sa ovakvim humanitarnim posljedicama i nevinim žrtvama kojih se večeras trebamo prisjetiti i kojih je bilo na svim stranama. Treba dubinski analizirati koliko su ti ciljevi ostvareni i koliko su te presude u funkciji stvaranja trajnog povjerenja koje nam je nužno i neophodno za dijalog i pomirenje u BiH”, rekao je Raguž za Al Jazeeru Balkans.

Dodao je da nova presuda kontroverzna.

“Vjerujem da će nas sve otrijezniti i uputiti da se više nikad ne ponovi nijedno stradanje u BiH da izgradimo trajni i pravedan mir i ustroj zemlje. Ni Dejton ni Hag nisu taj cilj do kraja ostvarili i on je na leđima odgovornih, kredibilnih političara koji neće uvijek problem tražiti u drugom, već će i kroz vlastitu katarzu, interakciju i respekt stvoriti pretpostavke da ova zemlja bude centar harmoniziranja odnosa, identiteta, a ne eksperimentirati sa njima”, poruka je Martina Raguža.

Podsjetimo, Haški tribunal je danas izrekao kazne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću za događaje koji su se odigrali od 1992. do 1994. godine u osam opština i pet zatočeničkih centara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Stojić, Praljak i Petković na po 20 godina zatvora, Ćorić na 16 godina zatvora, a Pušić na 10 godina zatvora.

Related posts