Malinari u USK nisu isplaćeni osam mjeseci nakon berbe

Svjedoci smo problema malinara na USK koji ni osam mjeseci po završetku berbe nisu dobili svoj krvavo zarađeni novac. Dobro osmišljen plan otkupljivača danas se i ostvaruje.

“Vrganj promet nakon osam mjeseci pokušava da prevari proizvođače i spusti im cijenu iako su nekad na početku berbe jasno podigli cijenu da bi privukli proizvođače, otkupili što veću količinu maline i eliminisali Klas koji je jedini isplatio malinu po cijeni koja je pisana na otkupnim blokovima.

Gosp. Makiću velike kompanije se ne mogu eliminisati na ovakav način, ovo je slobodno trzište. Danas pokušavaju svim silama da izvrše pritisak na proizvođače i da im isplati malinu osam mjeseci kasnije po 2.50 KM. Da li je svjesno ovo uradio da bi prevario proizvođače vidjet će se. Ono što ja sigurno znam, jer sam jako dugo u Italiji, da je ovo što gosp. Makić radi klasična prevara poljoprivrednih proizvođača jer otkupni blok svugdje u svijetu je fiskalni račun samo kod nas u USK očigledno ne vrijedi ništa. Pozivamp sve relevantne institucije inspekcije vlade da stanu i zaštite ovaj napaćeni narod jer nam je jasno da će i ostali otkupljivači prepisati ovaj recept Makića. Ono što znamo jeste kada izvršite slabu procjenu kod kupovine nečeg to se zove poslovni rizik ali ne kod Makića nema rizika, on ide na sigurno, krši sva pravila da bi ostvario svoj cilj.

Postavlja se pitanje dali će narod i ove sezone prodavati maline navedenoj gospodi ili će neko stati i zaštiti ovaj narod od prevara. Ja im vise nista ne vjerujem a da li ćete vi poštovani proizvođači odlučite sami”, navodi se u saopćenju poljoprivrednih proizvođača.

/krupljani.ba

Related posts