Madeleine Albright u bosanskoj džamiji u Iowi: Clinton je uvijek podržavala BiH

Madeleine Albright, državna sekretarica SAD-a u mandatu bivšeg predsjednika Billa Clintona, posjetila je Islamski obrazovni centar Ezan u Des Moinesu, glavnom gradu američke savezne države Iowa, gdje se družila sa lokalnim muslimanima, mahom izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom Albright (79) je ukazala na važnost izlaska na izbore te kakva je privilegija imati američko državljanstvo. I ona sama je, kao 11-godišnjakinja, imigrirala u SAD iz Češke.

– Ova predizborna kampanja dijeli ljude umjesto da ih spaja. Ova kampanja nas navodi da ne volimo jedni druge što je totalno neamerički – kazala je Albright govoreći u ovom islamskom centru pokrivena maramom.

Većina prisutnih u džamiji bili su ljudi iz BiH koji su u SAD izbjegli iz rata i genocida. Prema službenim podacima, više od 12.000 imigranata iz BiH danas Iowu zove svojim domom. Albright je podsjetila da su bivši predsjednik SAD-a Bill i njegova supruga Hillary Clinton više puta posjetili BiH da bi vidjeli kako mogu pomoći našoj zemlji.

– Sve to nam govori kako su u svim tim situacijama predsjednik Clinton i gospođa Clinton uvijek pružali podršku i uvijek nešto činili za vašu zemlju – naglasila je Albright.

Uposlenik centra Ezan Amir Suljić ocijenio je da je posjeta Albright došla u ključnom trenutku i dodao da mnogi Bosanci-Amerikanci ne osjećaju da je njihov glas važan.

– To je zaista važno za nas, budući da živimo ovdje. Mi ustvari imamo pravo glasa, imamo pravo odlučivati o politikama koje poboljšavaju naš život – istaknuo je Suljić.

Kazao je i da se nada da će članovi njegove zajednice glasati iz istog razloga koji ih je doveo do Amerike.

– Pogledajmo samo na historiju, kakvu su dobrodošlicu Amerikanci priredili izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine. Poslušajmo ljude koji ne žele izbjeglice iz Sirije jer se plaše terorizma. To je zaista tužno jer te izbjeglice same bježe od terorizma, naglasio je Suljić za WhoTV.

(P. Z./Faktor.ba)

Related posts