Loša godina za sanske voćare

Urod voća na području Općine Sanski Most biće mnogo manji od očekivanog zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uslova koji su vladali tokom većeg dijela ove godine, izjavio je predsjednik Udruženje voćara „Zelenika“, Enes Kobašlić.

Prema njegovim riječima, ovakvoj situaciji najviše su kumovali mrazevi i hladna jutra tokom aprila i maja, što se naposlijetku negativno odrazilo na vegetativni ratvitak voćaka i formiranje plodova.

Kobašlić ističe kako to posebno važi za šljivu, čiji je urod potpuno podbacio ove godine, ali ništa bolja situacija nije ni sa jabukom, kruškom i ostalim voćem. „Voćari su se dovijali na razne načine da se suprotstave hladnoći i mrazu, palili smo vatre u voćnjacima, pokušavali da ih „ugrijemo“ i zaštitimo, ali sve je bilo uzalud.

Sada smo u veoma teškoj situaciji, jer su mnogi u podizanje i uzgoj voćnjaka uložili veliki novac, a neki se i kreditno zadužili.“, rekao je Kobašlić.

On je dodao kako se veliki broj voćara u poslednje vrijeme, odlučuje na sadnju kultura koje su u ovom trenutku ekonomski mnogo isplativije, kao što je uzgoj malina. „ On je dodao kako voćari očekuju pomoć nadležnih institucija kako bi prebrodili tešku situaciju u kojoj se nalaze.

Related posts