Ljubimci i petarde u prazničnim noćima: Za vrijeme blagdanske euforije ugine do 5000 pasa!

Dolaze dani praznika, praskova, eksplozija, buke, petardi i vatrometa, što uvlači strah u kosti naših kućnih ljubimaca. Tome ovih dana možemo svjedočici na ulicama naših gradova, kada se nakon praska ljubimci sakriju vlasnicima među noge. Psi zbog istančanog osjetila sluha i mogućnosti reagiranja na različitim frekvencijama, nagle udare buke kao što su grmljavina, detonacija petardi, doživljavaju kao ogromnu nelagodu.

U vrijeme prazničnih dana taj strah dolazi do maksimuma. Psi postaju nervozni, uplašeni, cvile, pokušavaju se otrgnuti s uzice, bježe preko ceste, ne žele izlaziti vani, doživljavaju danonoćne more. Vlasnici pasa na brojnim internetskim forumima pričaju svoja iskustva. Trenutno je to najčešće spominjana tema i na okupljalištima četveronožaca i njihovih vlasnika. Svako ima svoju priču, a sve se zasnivaju na tome da pas i petarda znače samo jedno: veliki problem!

– Ne znam što napraviti. Kada vani zvekne, ona je već u wc-u, iza školjke. Zna tamo i satima boraviti. Kada izlazimo vani, a mora izići, podvije leđa, spusti rep i trči kući. Brzinski obavi svoje i bježi – kaže nam jedna vlasnica.

– Moj pas ima toliki strah da čak izbjegava izlaziti vani kako bi obavio nuždu. Odugovlači. Čak mu i pobjegne… I zna da ne valja to što je uneredio kuću, ali ne može. Jače je od njega – kaže drugi.

S ovakvim pričama mogli bismo do unedogled, a sve vode prema istom, činjenici da psi zbog pratećih zvukova praznika doživljavaju PTSP. Kako im pomoći? U najtežim slučajevima postoje raznorazne umirujuće tablete, sirupi, gelovi koji pomažu u saniranju blagdanskog stresa.

Psa svakako treba voditi na uzici i pritom paziti da se ne otrgne. U bjesomučnom bijegu, naime, lako može završiti pod točkovima vozila. Iako to možda na prvi mah zvuči nelogično, stručnjaci preporučuju i kako prestrašenog psa po udaru petarde ne treba uzimati odmah u ruke.

Tako se, vele, kod njih stvara osjećaj da su nešto dobro napravili. I sa svakim novim udarom petarde oni će biti još anksiozniji i odmah će tražiti vlasnikovu zaštitu. Tako ne rješavate problem, već samo sanirate posljedicu.

– Kada pukne, treba mu pažnju skrenuti nekim paralelnim zvukom, dodavanjem loptice, omiljene igračke, pozvati ga na igru. Samim tim on će se usredotočiti na nešto što mu stvara ugodu. I dugoročnim radom malo-pomalo se rješava korijen problema. Tako se uči na postojanje zvuka koji počinje doživljavati, koliko god bio neugodan, kao nešto uobičajeno. No za tako nešto treba vremena i rada sa psom – kažu stručnjaci.

Zašto je zapravo dobro o ovom strahu povesti računa? Zato što, po nekim istraživanjima, u vrijeme blagdanske euforije i do pet hiljada pasa ugine ili doživi posljedice srčanog udara. Stoga je bolje problem riješiti u začetku, pa i povesti se za nekim od ovih prijedloga:

– Svakako je dobro smanjiti intenzitet buke zatvaranjem prozora. Ne bi bilo zgorega i zamračiti ih. Psu treba dopustiti da boravi na nekom mirnom, tihom mjestu. Ako je ono ispod kreveta u sobi u koju inače ne ulazi, budite nakloni, pa mu to dopustite tih dana. Pustite umirujuću muziku kao paravan za vanjsku buku. Uključite televizor.

Budite s njim u kući. Ne vodite ga na mjesta s puno ljudi, gdje je učestalost bacanja petardi velika. Idite u šetnju ranije nego obično ili kasnije, kada nema puno pucanja.

/faktor.ba

Related posts