Ljeto ide, kako si mi ti

Šarolikost izbornih lista, potvrdila je upravo ono što se očekivalo, a to je da će kampanja za općinske izbore 2016. biti žestoka, čak nemilosrdna iz nekih političkih tabora, koji već odašilju „otrovne strijele“ prema potencijalnim protivnicima. Ništa neobično, na takav scenario naviknut je svaki oktobarski glasač, koji koliko god to nerealno zvučalo, od onih koje bira, očekuje realno. A realno je da građanin kako ovoga kantona, tako i države, očekuje da se konačno pokrene naprijed, ne unatrag ili da cupka u mjestu. Nerealno zvuči očekivati da ćemo naprijed krenuti brzim korakom, ali za početak, ne bi bilo loše da konačno krenemo. Ikako.
Kakvu takvu šansu da bi općinski izbori ove godine mogli donijeti očekivane promjene i ulazak u vagon za izlazak iz krize svih razmjera, daje činjenica da se veliki broj mladih ljudi odlučio kandidirati i tako pokazati jesu li ili nisu dorasli tom poduhvatu.
Vrijeme pokaže sve, pa će i sigurno i to, ukoliko dovoljan broj njih osvoji potrrebne mandate i započne sa realizacijom svojih vizija, projekata i programa. Ako ih imaju. Bilo bi neozbiljno u najmanju ruku da je bilo ko krenuo u izbornu kampanju, tražio od građana glasove, a da nije siguran kako kasnije treba raditi i kako ispuniti očekivanja građana. Budući da takvih nije nedostajalo tokom svih poslijeratnih izbora, neće čuditi ni ako i ovoga puta u Gradsko vijeće „ne zaluta“ neko, ko će misliti da je time njegova misija okončana. Nadajmo se da neće, jer u nadi je spas.
Istini za volju, raduje baš ta činjenica da su neke političke stranke veliki prostor dale mladim i obrazovanim ljudima. Oni i trebaju biti poluga koja će prevagnuti na neku drugu stranu, jer na ovoj na kojoj već dugo jesmo, ugodno je samo nekima. Znamo i kojima. Stoga se očekuje da će građani imati snage i birati baš tu mladost, da će kad se već opredijele za neku političku stranku, birati na njezinoj listi mlade ljude. Jer, mladi i ovoga grada s pravom su se osjećali zapostavljenima, tvrdli su da im se ne daju dovoljno jednake šanse. Sada to treba promijeniti i dati im da pokažu svoje namjere. Teško da možemo više izgubiti. Osim vremena.
Nije iznenadilo ni to da su se na izbornim listima, gle čuda, opet pojavila poznata imena. Iako su već ostarjeli sjedeći u gradskom vijeću, učinivši veliki pomak za sebe, nikakav za građanstvo, ne smeta to njih da se bestidno opet ponude građanima da ih biraju. Valjda je i prosječnom biraču dozlogrdilo, pa će ovoga puta takve preskočiti.
Preskočiti svakako treba „profesionale“ domoljube, bogoljube, rodoljube i posjetitelje spomen obilježja. To su oni što imaju rokovnik u džepu sa ubilježenim danima u kojima se obilježavaju manifestacije, pa ih redom pohode, sve hvatajući „oko“ kamere da uhvate, kad već ono ne hvata njih. Ima i takvih na izbornim listama, pa birači oprez, to je klizav teren.
Što se tiče nove Vlade USK-a, evo izgurala je prvu sedmicu, unatoč prognozama „iskusnih“ vidovnjaka koji su joj predviđali slom u prva tri dana trajanja. Sve u svemu, unatoč naglom zahlađenju, velike su šanse da ovo ljeto bude vrelo. Koga li će opeći vrelina, saznat ćemo uskoro.

Related posts