Ljeti češće virusne infekcije i bolesti putovanja: Učestala trovanja i stomačne tegobe

Najbolji način da se zaštiti organizam od raznih bolesti jeste da se unosi što više voća, povrća i tekućine, te da se izbjegava majoneza, kvarljiva, masna i teška hrana.

U ambulantu Hitne pomoći svakodnevno se javljaju građani s problemima probavnog trakta koji se najčešće odnose na mučninu i povraćanje. Iz Hitne pomoći kažu da nisu sigurni čime su uzrokovani, ali da mogu posumnjati na osnovu podataka koje pacijenti daju.

– Ako su oni posumnjali da je problem u hrani, onda u skladu s tim i reagujemo, naravno uklapajući se u kliničku sliku tih simptoma koje vidimo kod pacijenata i znakove koji upozoravaju na nešto – kazala je iz Hitne pomoći primarius doktor Amela Komilija i dodala da se te osobe trebaju obratiti infektolozima.

Turisti donose viruse

Kada pacijenti dođu do infektologa s problemima koje imaju, dalje se radi ispitivanje da li je u pitanju virus ili bakterija.

– Ako su u pitanju teži slučajevi, upućuju se na Infektivnu kliniku – naglasila je primarius doktorica Komilija.

Objašnjava da ne bi trebalo biti većih problema ako se imunitet gradio i jačao tokom zimskog perioda.

– Ono što je još bitno napomenuti jeste da kada prelazimo iz sredine u sredinu, naš organizam reaguje na klimatske uvjete i bolesti koje se javljaju usred takvih promjena nazivaju se bolesti putovanja. To traje sve dok se organizam ne navikne na nove vremenske uvjete, ali i one u vezi s ishranom. Također, ljeto je i grad je pun stranih turista te postoji mogućnost donošenja virusa. Velika je mogućnost prenošenja i virusne infekcije pa smo svi izloženi opasnostima u zavisnosti od našeg imunog sistema – ističe Komilija.

Napomenula je da se u ljetnim mjesecima posebna pažnja treba posvetiti pravilnom čuvanju hrane i tome šta se treba jesti u toplim danima.

-Čuvanje i obrada hrane veoma su bitni. Važno je unositi hranu koja je lagana, jer sada nam nije potrebna teška ili masna hrana kao ni hrana koja u sebi sadrži veliku količinu jaja kao što je majoneza i slično. Takva hrana je teško svarljiva, a lako pokvarljiva – istakli su iz službe Hitne pomoći.

Potrebno je unositi veće količine voća, povrća i tekućine, a bitno je jesti i mesne proizvode da bi se organizam mogao održavati, ali u manjim količinima.

Iz Hitne pomoći su nam rekli da pored pacijenata s problemima probavnog trakta, infekcija i trovanja, ovih dana najčešće se javljaju i pacijenti koji imaju probleme s povišenim krvnim pritiskom.

Hronične bolesti

– Bilježimo poprilično veliki broj pacijenata koji imaju probleme s hroničnim bolestima. Desi se da zbog promjene navika pacijenata dođe do povišenja pritiska. Česti su pacijenti koji nas pozovu i zbog terapije bola. Dnevno imamo sigurno 10-15 kućnih posjeta zbog te terapije. Pored ovih, veliki je broj pacijenata koji se javljaju zbog bolova u kostima koje su najviše uslovljene zbog klimatskih promjena – navode iz Hitne pomoći.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba/Foto: K. Softić)

Related posts