Suđenje Hamdiji Lipovači, bivšem krajiškom premijeru  koga je smijenio narod u demonstracijama  2014.godine, četvrto po redu nakon neslavne abdikacije  obaviće se  u Sanskom Mostu.

Kao što je poznato ,Općinski sud u Sanskom Mostu je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK od 29.12.2017. godine, zbog produženog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.protiv bivšeg načelnika Općine Bihać.

Umjesto Općinskog suda Bihać  gdje kao sutkinja radi Jasmina Lipovača, supruga    optuženog ekspremijera, Kantonalni sud u Bihaću mjesnu nadležnost prebacio je u Sanski Most.

Čitaoci  se sjećaju da je na isti način mjesna nadležnost  u jednoj drugoj optužnici protiv njega prebačena bila Općinskom sudu u Bosanskoj Krupi ( oslobođen je prošle godine u prvostepenom postupku   za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vrijeme kada je obnašao duplu funkciju premijera i ministra policije)

Novom potvrđenom optuženicom Lipovači se stavlja na teret osnovana sumnja da je u vremenskom periodu od aprila 2006. godine do januara 2010. godine u Bihaću, kao općinski načelnik Općine Bihać, svojim nesavjesnim postupanjem u “Projektu izrade geoinformacijskog sistema Općine Bihać”, nanio štetu Općini Bihać u iznosu od 921.501,30 KM.

Brena je Brena, ali dvaput je dvaput

O čemu se zapravo radilo? Kao općinski načelnik , Lipovača, već dobro verziran u razne manipulativne radnje koje se kose sa zakonom naručio  je “ničim izazvan”   geosnimanje  općine Bihać   za šta je bila angažovana  zagrebačka  firma  “Geofoto” d.o.o. koja se  bavi fotogrametrijskim i geodetskim poslovima. Za ovaj posao “Geofoto” je uredno plaćen iz budžeta Općine Bihać skoro milion KM. Sumnja se  da je posao lično naručio tadašnji načelnik a da je od zagrebačke  firme potom  “nagrađen”.

Naime,  Lipovača je  morao znati da za ovu vrstu poslova  u FBiH  postoje nadležne  državne agencije  kao što je u konkretnom slučaju Federalna  uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove sa svojim sektorskim službama. Ova je državna uprava  za potrebe  Općine Bihać i uradila pomenuti posao u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nakon već  odrađenog i u biti identičnog posla  zagrebačke firme “Geofoto”.

Drugim riječima, odrađeni posao “Geofota” iz Zagreba bio je suvišan,a Općina Bihać je ostala  bez “miliončeka”

“Geofoto”  u stečaju

Krajem prošle godine za “Geofoto”  je pokrenut postupak  za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka po rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu.Sudska odluka uslijedila je na temelju prijedloga Financijske agencije (Fina) za otvaranje stečajnog postupka u kojem se ističe kako je Geofoto d.o.o. još 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 281 dana i u ukupnom iznosu od 11.580.279 kuna.

Vlasnik ove firme  je Zvonko Biljecki  osoba veoma bliska  bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu koga je konsultirao i kao njegov savjetnik   masno naplaćivao svoje usluge.

Nezaposlen čeka nove optužnice

Hamdija Lipovača političku  karijeru je počeo  u Mladeži HDZ-a, a  onda se 1998. godine  “prešaltao”  u socijaldemokraciju. Za općinskog načelnika u Bihaću  imenovan je 2004.godine i  na toj funkciji proveo šest godina. Zahvaljujući ovom mandatu , tačnije svojim interesnim “hirovima” zaradio je tri od četiri optužnice, do sada poznate javnosti.Uhapšen je krajem 2014. godine u velikoj akciji Federalne uprave policije (FUP). Od tada do sada vuče se po sudovima i čeka i nove optužnice-ako ih bude. Osim jednog kratkog vremena kada je bio zaposlen u Tuzli, prijavljen je na birou kao nezaposleno lice.Spriječen mu je povratak na Pravni fakultet u BIhaću gdje je radio kao docent. U SDP je obični član,a njegova stranka, očigledno, nema više planova sa njim.Što je,valjda i normalno.Ili -nije!?

Fejsbuk političar

Odmah nakon  objavljivanja 4 .optužnice  Lipovača  je servilan sada prema građanima , upravo supotno od načina svog vladanja, poručio slijedeće:

 

Dragi prijatelji,  

Obzirom da nije fer da ne čujete to od mene, želim vam kazati da je “neovisno i apolitično” Kantonalno tuzilastvo USK, danas poslalo ČETVRTU OPTUZNICU protiv mene. Ovim sam sigurno jedina osoba u BiH sa ovolikim brojem optuznica. PRVA, sudjena u Bosanskoj Krupi za zloupotrebu okoncana je sa NIJE KRIV za zloupotrebu, druga Stens je u toku, treca u Cazinu okoncana sa NIJE KRIV za zloupotrebu. 
2018. godina, godina izbora je pred nama. Sve vise gradjana mi pise da trebamo nesto poduzeti protiv ovakvog stanja. Spominje se nova Krajiska prica. To je bilo sasvim dovoljno, kako sam i najavio, da Glavna tuziteljica NAREDI tuziocu, koji je smatrao da nema elemenata za podizanje optuznice, da pod cijenu disciplinske prijave, podigne i ovu optuznicu. Cilj vise nije pravda, utvrdjivanje stanja, progon djela. Cilj je PROGON COVJEKA! Cilj je politicka i svaka eliminacija. No, Boga ima kao i one da su mnogi jahali po svacijim ledjima, ali da su jednom morali prestati. Ja ih se ne bojim! Idemo dalje.

Drugim riječima, nisam kriv , a sve su prilike da ću opet u politiku-ali pametnije nego do sada!?