Lični podaci klijenata banke završili pored kontejnera

Gomila smeća oko kontejnera ipak može biti neuobičajena slika, kada su papiri rasuti okolo, daleko od uobičajenih od onih na koje smo inače navikli. Ovog puta na njima imena, prezimena, adrese, matični i brojevi tekućeg računa – sve ukazuje – u blizini je banka.

Svi ti, inače povjerljivi, podaci nedavno su završili na ulicama beogradskog naselja Vidikovac. U kancelariji povjerenika za zaštitu podata o ličnosti najavljuju pokretanje postupka o ovom slučaju.

“Ti podaci mogu biti zloupotrebljeni na razne načine, posebno u digitalnom okruženju, gdje svako na internetu može da se predstavi kao vi i da dostavi fotokopiranu ličnu kartu. Podaci koje vi povjeravate banci, predstavljaju tajnu, i do tih podataka smije doći samo bankarski službenik odgovoran za čuvanje tih podataka”, ističe zamjenik povjerenika Zlatko Petrović.

U Narodnoj banci kažu da svi zaposleni u banci imaju pristup podacima koji predstavljaju bankarsku tajnu, zbog toga ne mogu te podatke saopštavati trećim osobama niti koristiti protivno interesu banke njenih klijenata niti trećim licima smiju omogućiti pristup podacima.

“Obaveza čuvanja bankarske tajne ne prestaje ni poslije prestanka statusa po osnovu kog su ostvarili pristup podacima”, ističu u NBS-u.

U Udruženju bankarskih klijenata pitaju se šta ako ova dokumentacija završi u rukama nekog kriminalca? “Gdje mu mogu biti servirani podaci nekog čovjeka koji je u skorije vrijeme uzeo veću sumu novca kao kredit, gdje stoji koliko djece i imovine ima, i to može biti povod za zloupotrebu i najrazličitija krivična djela”.

Otkrivanje podataka klijenata može biti kažnjeno sa tri mjeseca do pet godina zatvora.

Ovo nije prvi put da banke bukvalno bacaju dokumentaciju. Prošle godine na jednoj deponiji pronađeno je osam fascikli u kojima su bili iscrpni lični podaci bankarskih klijenata. Sve se završilo tako što je pokrenut prekršajni postupak – koji je još u toku.- piše N1.

Related posts